VEKST
Bien posisjonerer seg for vekst: – Vi opplever ikke de samme utfordringene som andre små banker
Bien Sparebank vil være hovedstadens alternativ til storbankene. Administrerende banksjef, Lena Jørundland, forklarer at alle kundene skal føle at de er mer enn bare en kunde i banken.

Med et brutto utlån på 5,4
milliarder kroner, er Bien Sparebank blant de mindre bankene i Norge. Administrerende
banksjef Lena Jørundland, forklarer at de har vært en selvstendig sparebank
siden 1885, og det har de tenkt å fortsette med.
– Vi er i et marked med sterk konkurranse, men vi opplever ikke de samme utfordringene som andre små banker. Jeg tror det mange andre banker på vår størrelse sliter med, er å få rekruttert den riktige kompetansen. Vi ligger midt i Oslo og får tak i den kompetansen vi har behov for, forklarer Jørundland.
Banken er rigget for vekst og på slutten av 2022 ble banken notert på hovedindeksen til Oslo Børs. Bien Sparebank er den eneste sparebanken utenom SR-Bank som er en ASA-sparebank.
– Vi hadde behov for kapital til å vokse og hentet penger i 2017 og 2018. Først 56 millioner kroner så 40 millioner kroner. Vi ønsket ikke å være et tradingobjekt og henvendte oss til et knippe med investorer som ønsket å være med oss på reisen. Noe kjøp og salg av aksjene våre var det, men det var vanskelig for kjøpere og selgere å finne hverandre, derfor noterte vi banken, forklarer Jørundland.
– Hvorfor hovedindeksen?
– Vi vurderte at denne markedsplassen hadde et kvalitetsstempel og bidrar til en økt profesjonalisering av banken, svarer Jørundland.
EU mener at det norske egenkapitalbeviset, som mange norske sparebanker benytter seg av, ikke er godt nok egnet til å være et instrument for ren kjernekapital. Finanstilsynet har satt ned en gruppe for å se på uttalelsene fra EU. Det er et problem som aksjebanken Bien Sparebank ikke trenger å tenke på.
Vil få frem sine røtter
Bien Sparebank startet som en spareforening på slutten av 1800-tallet. Navnet Bien tok foreningen fordi de aktivt oppsøkte store arbeidsplasser på lønningsdagen og fikk folk til å spare før de brukte opp lønnen. Da reiste de ut som bier og kom tilbake til kuben med sparepenger.
– På den tiden var det ingen folketrygd, så det var viktig å sette av penger. Men da foreningen var 100 år i 1985, så var folketrygden kommet og foreningen ble omgjort til en sparebank. Den historien ønsker vi å få ut blant innbyggerne i Oslo, sier Jørundland.
Banken hadde en 12 måneders utlånsvekst på 5 prosent ved utgangen av første kvartal 2024. Kredittindikatoren var på 3,5 prosent i samme periode. Jørundland forklarer at mye av veksten kommer gjennom fornøyde kunder. Et av tiltakene banken har gjort for å få fornøyde kunder har røtter i bankens historie.
– Vi har en bil som heter «Bank på døra». Den bruker vi til å besøke kunder hjemme eller på arbeidsplassen. Dette er spesielt nyttig for kunder som trenger ekstra hjelp med digitale tjenester, eller for andre møter der vi kan tilby personlig rådgivning, forkarer Jørundland.
Banken har en fordeling i porteføljen på 93 prosent på personkunder og 7 prosent på bedriftskunder. Målet til banken er å få bedriftsporteføljen opp mot 20 prosent.
En bank for hele Oslo
Opprinnelig hadde banken egeneide kontorer midt i regjeringskvartalet. Jørundland sier at det var et hyggelig sted å drive bank, men at banken forble en godt gjemt hemmelighet i en lite traffikert del av byen. Det endte med at banken flyttet og ble nabo med Victoria Terrasse, der de i dag har to etasjer på bakkenivå.
– Vi ønsker ikke å bli sett på som en vestkantbank eller en østkantbank. Bien Sparebank er en bank for hele Oslo. Derfor var det viktig for oss å finne et lokale som ligger sentralt og er lett å komme seg til fra hele byen, forklarer Jørundland.
Lokalene til banken ligger et steinkast unna Nasjonalteateret, et trafikknutepunkt som er like aktivt som Oslo S. I inngangspartiet henger det en stor skjerm med et fellesbilde av alle bankens ansatte.
– Bien Sparebank er hovedstadens alternativ til storbankene og alle kunder skal bli hos oss. Når de kommer inn her skal de gjenkjenne sin personlige rådgiver, sier Jørundland som viste BankShift rundt i banken.
På en benk sitter en kunde og venter. Jørundland spør henne om hun kjenner igjen sin rådgiver. Ja, det gjør jeg sier kunden og peker på rådgiveren.
– Jeg har hatt mange gode samtaler med ham, sier kunden.
Bankens slagord er at alle kunder er store i en liten bank. Men i en reklamekampanje ble det oversatt til engelsk og da ble det; In a small bank, you are more than just a customer.
Jeg likte egentlig det bedre, for hver kunde er viktig for oss. Vi ruller ikke ut den røde løperen for noen, fordi alle kundene våre skal ha følelsen av å komme inn i banken på rød løper, avslutter Jørundland.