ALLIANSE

Ble med i nest største aktør i Sparebank 1: – Skal ha en tydelig og offensiv stemme

Nylig ble Sparebank 1 Sogn og Fjordane med i Sparebank 1-alliansen og Samspar. Administrerende direktør i banken poengterer at de vil være med å bygge alliansen videre.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Trond Teigene.
Publisert

FØRDE: I november ble Sparebank 1 Sogn og Fjordane en del av Sparebank 1-alliansen. Administrerende direktør i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Trond Teigene, forklarer at de går inn i alliansen med en ambisjon om å bygge alliansen videre.

– Vi skal ha en tydelig og offensiv stemme både inn mot Samspar og 1-alliansen. Samtidig skal det være en konstruktiv stemme. Jeg tror ikke at vi kan få noe ut av alliansen hvis vi ikke bidrar inn i den, sier Teigene til BankShift.

Banken er den desidert største i Samspar, som er en samling av de minste bankene i alliansen. Ved utgangen av tredje kvartal hadde bankene i Samspar 258,3 milliarder kroner i utlån til kundene. Det er litt mer enn Sparebank 1 SMN som hadde 247,2 milliarder kroner i utlån ved utgangen av kvartalet. Det gjør Samspar-bankene til den nest største aktøren i alliansen etter Sparebank 1 Sør-Norge.

Tar med seg erfaring

Sogn og Fjordane er den største standardmetodebanken i Norge og har vært en del av Frende-samarbeidet før de gikk til Sparebank 1. Teigene påpeker at de har med seg en del erfaring som han mener kan bidra positivt til alliansen.

– Vi har bygget en del egne løsninger som har fungert godt, blant annet en nettbank. Nå har vi gått over til 1 sine løsninger og skal være med å utvikle dem videre, sier Teigene.

– At systemer blir standardisert gjør at få løsninger blir utprøvd, er det en ulempe?

– Å være en del av en allianse skal føre med seg en del skalafordeler. For å få det til må vi løfte sammen. Det er mulig for oss å utvikle våre egne løsninger også i 1-systemet, men da kommer det med en merkostnad og det blir mye mer komplisert. En bank på vår størrelse må gjøre knallharde prioriteringer på hva som skal utvikles hvis vi skal gjøre det på egenhånd. Vi utviklet for eksempel aldri en nettbank for bedriftskundene våre. I alliansen får vi tilgang på et større utviklingsmiljø som kommer kundene våre til gode, svarer Teigene.

Før inntreden i alliansen utviklet banken sin egen CRM-løsning, eller løsning for kundeoppfølging. Teigene mener at den hadde funksjonaliteter som mangler i løsningen til Sparebank 1-alliansen.

– La oss si at vi ville beholde den løsningen. Forutenom merkostnad og et mer komplisert system, hvilken stemme ville vi hatt inn mot alliansen for å forbedre deres CRM-løsning hvis vi hadde vår egen? spør Teigene.

Kunne oppnådd bedre resultat med alliansen

Sogn og Fjordane har drevet en effektiv bankdrift over mange år. I 2023 var egenkapitalavkastningen på 13,5 prosent. Det er høyere enn egenkapitalavkastningen til IRB-banken Sparebank 1 Østlandet for samme år og ikke langt unna avkastningen til de andre IRB-bankene i alliansen.

– Har dere behov for å være en del av en allianse?

– Tja, vi tror jo at resultatet vårt kunne vært enda bedre i alliansen. Da vi valgte å tilslutte oss alliansen så var det ikke ut av nød, men fordi vi tok på oss de virkelig lange brillene. Konkurransen blir tøffere og for å hevde oss fremover, så tror vi det er bedre å være en del av et større fellesskap, sier Teigene.

Like før banken ble med i alliansen sto en reforhandling av avtalen om kjernebanksystem fra Tietoevry på trappene. Den forhandlingen stod banken alene om, som medlem av alliansen får de Norges beste avtale med kjernebankleverandøren.

Utelukker ingenting

Bankene på Vestlandet er under store strukturelle endringer. I fjor fusjonerte SR-Bank og ble til den seminasjonalen Sparebank 1 Sør-Norge. I år fusjonerer Vest og blir til Sparebanken Norge. Samtidig med fusjonen til SR-Bank fusjonerte Sandnes Sparebank og ble til Rogaland Sparebank med en uttalt ambisjon om å ta en større plass i fylket.

– Kommer Sparebank 1 Sogn og Fjordane til å ta en større plass på Vestlandet etter at Sparebanken Vest fusjonerer?

– Sparebanken Vest er den tøffeste konkurrenten i vårt marked, og vi tror de kommer til å bli minst like tøffe etter fusjonen. Vår strategi er å fokusere på bedriftsmarkedet i Sogn og Fjordane og være en nasjonal bank i privatmarkedet. Det har ført til en lønnsom vekst basert på det kontornettverket vi har. Man kan fort gå av seg skoene hvis vi investerer mye i markeder vi ikke har like god innsikt i som der vi er i dag. Men vi følger med på utviklingen og utelukker ingenting, smiler Teigene.