SOMMERSPALTEN 

Ble nektet adgang inn i Russland etter Putin-bestemmelse – ble nedringt av «alle» europeiske medier

Bærekraftsleder Jørund Buen i Sparebank 1 Sørøst-Norge slapper av med lange sykkelturer, men skal han nå målet sitt, begynner det å bli dårlig tid.

SOMMERSPALTE
Bærekraftsleder Jørund Buen i Sparebank 1 Sørøst-Norge.
Publisert Sist oppdatert

Velkommen til BankShifts sommerspalte. Her vil du bli bedre kjent med noen av bransjens mest kjente fjes, som svarer på spørsmål som hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres gjennom hele juli.

Denne gang er det leder for bærekraft i Sparebank 1 Sørøst-Norge, Jørund Buen sin tur. Han har jobbet med ESG-løsninger og verktøy i hele sin karriere, før han i 2020 ble leder for bærekraft i Sparebank 1 Sørøst-Norge.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Norgesferie i sommerhuset på Hurumlandet, og elbilferie til Polen og Tsjekkia

– Hva gjør du for å koble av?

– Sykler – gjerne langt. Har et håp om å få syklet til alle bankens kontorer på et døgn. Det blir krevende å få til etter fusjonen med SR-Bank 1. oktober, så jeg må få ut fingeren nå!

– Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år (noe konkret)?

– Nå setter vi krav til at bedriftskunder må bedre energiklassen til bygget sitt til minst energiklasse E hvis det har F eller G, ellers gir vi som hovedregel ikke lån. Det mener jeg er en tydelig dytt i riktig retning, og at det hjelper kunden å redusere omstillingsrisikoen sin i tide.

Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– To ulike ting: tidligfasefinansiering til fornybar- og energieffektiviseringsselskaper. Og klimatilpasning og utvikling av klimarobuste arbeidsplasser i områder det kan komme et stort antall flyktninger til Norge fra. Særlig områder i Afrika der det både er konflikt og klimautfordringer, men også andre områder i Nord-Afrika og Sør-Europa.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei. Har antagelig noen SolarCoins tilgode fordi jeg produserer solkraft på sommerhuset.

– Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med?

– Guro Elgheim Sivertsen! SR-Bank er vår konkurrent fram til 1.10, men fra 1.10 jobber vi sammen.

– Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da?

– Har prøvd meg som journalist, sakprosaforfatter og forsker, alle hadde vært attraktive. Men hadde nok satset på å bli skjønnlitterær forfatter. Regner med å prøve minst ett yrke til, jeg er jo bare 50 og skal sikkert jobbe 30 år til.

– Hva er en bok alle bankfolk bør lese?

– «Merking» av Fríða Ísberg. Vi er på Island i en ikke altfor fjern fremtid, og hele befolkningen må ta en empatitest, som blant annet avgjør om du kan få boliglån. Friheten til enkeltmennesket ofres for å oppnå det gode samfunn uten kriminalitet.

– Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til?

– På bærekraftområdet trenger bank-Norge alle pionérer vi kan få. Det er utfordringer nok til alle.

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

–  I 2005 ble jeg nedringt av omtrent alle europeiske medier, som trodde jeg hadde blitt nektet adgang til Russland fordi Putin var mot å styrke klimapolitikken, slik Moscow Times og St.Petersburg Times skrev. Jeg skulle holde foredrag på en stor konferanse i St.Petersburg, men kom ikke inn i landet, og arrangørene måtte sette inn stand-in. Imidlertid skyldtes hele greia at visumet mitt hadde feil startdato.