MAKRO

– Blir mye tøffere å drive bank i Norge

Nordea Markets-analytiker tror hverdagen for norske banker er i ferd med å bli mer presset.

Nordea
Publisert

I etterdønningene av strategimeldingen til DNB tirsdag, der storbanken skriver at de i et forsøk på å kutte kostnader, vil kutte 500 årsverk i banken, har det vært flere meninger ute i media.

For analytikerne er det klart at dette er en positiv melding fra DNB. Investor Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management sa til BankShift at han ikke var overrasket over kuttene som kom, da han tror banken forsøker å unngå en skvis.

Til E24 sier analytiker Ulrik Ardal Zurcher i Nordea Markets at med lavere inntjening og økte kostnader, kan det bli en ny hverdag for bank-Norge.

– Det virker som det er flere grunner til dette grepet, men trenden går mot at det blir mye tøffere å drive bank i Norge. Kostnadene har krøpet oppover på grunn av økte lønninger, og så har rentene nådd toppen, samtidig som utlånsvolumene er lave, sier Zurcher til avisen.

Han mener høy lønnsvekst og utfordringer i marginene kan skape utfordringer for bankene fremover.

Til DN sier analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets at DNB tross alt har hengt litt etter de andre storbankene, som etter fusjoner blir nasjonale konkurrenter.

– DNB har ikke vært dårlig, men banken ligger bak banker som Sparebanken Vest og Sparebank 1 SR-Bank, der kostnadene utgjør under 40 prosent av inntektene i personmarkedsdivisjonene, sier han.