BOLIGPRISER

Boligprisene falt med 1,3 prosent i november: – Holder seg overraskende godt

– Det var en mindre negativ utvikling enn vi hadde sett for oss, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Publisert Sist oppdatert

Så langt i 2023 har boligprisene i Norge steget med 1,3 prosent, skriver Eiendom Norge i en pressemelding. I november falt prisene med 1,3 prosent, noe som ga en liten oppgang på 0,1 prosent sesongjustert.

– I likhet med de siste månedene dras sesongjusteringen fortsatt opp av den spesielt svake utviklingen høsten 2022. Ser vi på november flere år tilbake, er utviklingen svak tross den lille oppgangen, uttaler administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Det er solgt noe færre boliger enn i november i fjor, men totalt sett i 2023 ligger nesten på samme nivå som i fjor.

– Vi venter også en svak utvikling i boligprisene i desember, men det store spørsmålet er hvordan januar 2024 vil bli. Januar er som kjent måneden med størst prisvekst i løpet av et år. Avlyser Norges Bank renteøkningen i desember og finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) tar grep om utlånsforskriften så vil neste år kunne bli bedre for boligmarkedet og nyboligmarkedet enn det ser ut nå, utaler Lauridsen.

I november ble det solgt 6.683 boliger i Norge, noe som er 8,7 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022. Så langt i år er det solgt 87.714 boliger i Norge, noe som er 0,8 prosent færre enn i samme periode i 2022.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forteller at prisutviklingen var sterkere enn meglerhuset ventet.

– Det var en mindre negativ utvikling enn vi hadde sett for oss. Det er fortsatt bra med omsetning, så boligprisene holder seg overraskende godt oppe i lys av rentehevingene, sier hun.

Hun tror derimot ikke at dette er et viktig tall for den kommende rentebeslutningen til Norges Bank.

– Men det er definitivt ikke et tall som taler sterkt i disfavør av renteheving. Vi tror det er en hårfin beslutning for Norges Bank. Akkurat nå tipper oddsen svakt i favør uendret rente. Dette tallet er ikke med i den potten, det er det internasjonale forhold som sørger for.