ØKONOMISK KRIMINALITET 

Braathen i samtaler med justisministeren for å bedre samarbeid om økonomisk kriminalitet

Konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen møtte justisminister Emilie Enger Mehl for å snakke om bekjempelse av økonomisk kriminalitet mandag.

Justisminister Emilie Enger Mehl traff DNB-sjef Kjerstin Braathen for å snakke om økonomisk kriminalitet.
Publisert Sist oppdatert

Mandag offentliggjorde DNB rapporten «Finansiell sikkerhet i en usikker verden». I rapporten beskriver DNB blant annet at de i fjor meldte inn flere forhold til Økokrim etter mistanke om hvitvasking og terrorfinansiering, enn de noen gang har gjort tidligere. Banken forklarer også at antallet bedragerier har gjort et hopp i 2023.

Rapporten ble lansert i forbindelse med et fagseminar holdt hos DNB. På årets seminar deltok blant andre representanter fra svensk politi for å snakke om problematikken rundt bedragerier og gjengkriminalitet. 

Også justisminister Emilie Enger Mehl deltok på seminaret. Fra scenen påpekte hun at det kommer til å være en ubalanse, og at det er krevende å fordele ressurser på området. Samtidig mente hun at det var rom for å gjøre mye med eksempelvis informasjonsdeling og etterforskningskapasitet. Fra før er det kjent at regjeringen vil komme med en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet til våre, som skal ta for seg muligheten for å senke bevisbyrden for å inndra utbytte fra økonomisk kriminalitet. 

Justisminister Emilie Enger Mehl traff DNB-sjef Kjerstin Braathen for å diskutere økonomisk kriminalitet mandag.

Etter seminaret hadde konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, et møte med justisministeren. Braathen sier til BankShift at DNB er glade for at Justisministeren tar seg tid til å komme til dem.

– Vi vet at hun er opptatt av problemstillingene rundt økonomisk kriminalitet. Derfor vil vi benytte anledningen til å ta opp hvordan bankene og myndighetene kan samarbeide bedre og at det avsettes nok ressurser til å bekjempe organisert kriminalitet, sier Braathen.

– Hva må norske myndigheter bli flinkere på i kampen mot økonomisk kriminalitet?

– Økonomisk kriminalitet har ingen landegrenser, og både internasjonalt og nasjonalt samarbeid er svært viktig for å kunne ligge i forkant av denne kampen. Mer og mer av denne type kriminalitet foregår i det digitale rom, og det er viktig at myndighetene har kompetanse og kapasitet til å følge opp dette på en god måte, svarer Braathen.

Hun poengterer at verden er mer uforutsigbar og trusselbildet er mer sammensatt enn tidligere.

– Omfanget øker for hvert år, og det krever kompetanse og ressurser for å sikre at vi er robuste og har sterk motstandskraft mot angrepene. DNB ligger langt fremme i å bekjempe økonomisk kriminalitet, og det kommer både kundene våre og det norske samfunnet til gode, kommenterer Braathen.