REGULERING

Bransjen støtter lovforslag som vil gi Finanstilsynet mer uavhengighet

Det går også mot opprettelse av en ny klagenemnd.

Administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge.
Publisert

Finansdepartementet har fremmet forslag til ny finanstilsynslov til Stortinget. 

Lovforslaget (ekstern lenke) innebærer blant annet at Finanstilsynet vil få økt formell uavhengighet, ved at Finansdepartementets instruksjonsmyndighet begrenses i enkeltsaker. 

Departementet vil fortsatt kunne gi generelle instrukser om regelverksforståelse og skjønnsutøvelse, som i dag.

– Med den nye loven vil Finanstilsynet få en rettslig uavhengighet som omfatter den ordinære tilsynsutøvelsen. Samtidig vil det ikke være tvil om at det er Finansdepartementet som beslutter regelverk, avklarer regelverksforståelse og har ansvaret for oppfølgingen av våre EØS-forpliktelser for gjennomføring av finansmarkedsregulering, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge, i en pressemelding.

Bransjeorganisasjonen støtter forslaget, som i stor grad er i tråd med Finanstilsynslovutvalgets høringsutkast og deres egne høringsinnspill.

– Vi er derfor positive til lovforslaget som nå vil behandles i Stortinget, sier Olrud Moen.

Departementet har også foreslått å opprette en ny klagenemnd for behandlingen av klager over enkeltvedtak fra Finanstilsynet og har vektlagt at en nemnd vil kunne legge til rette for raskere saksbehandling av klagene.

Behandlingstiden på klagesaker hos tilsynet har vært et gjentakende tema for både banker og fintech-selskaper.

– Det er et stort rettssikkerhetsproblem at saksbehandlingen av klager over Finanstilsynets vedtak tar alt for lang tid, i noen saker flere år. Det er positivt at departementet nå tar tak i dette. Etableringen av en klagenemnd vil kunne bidra til å bedre saksbehandlingstiden, men må imidlertid følges opp med ressurser og kompetanse. Det bør også fastsettes frister for klagebehandling, sier Olrud Moen.