DIGITALBANK

Bulder krysser «magisk grense» - starter året med positiv egenkapital­avkastning for første gang

Bulder vokser hurtig, uten å bruke mye mer penger. Dermed vil det digitale bankkonseptet snart bidra positivt på egenkapitalavkastningen til Sparebanken Vest, ifølge banksjef Jan Erik Kjerpeseth.

Konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
Publisert

Siden etableringen i 2019, har digitalbankkonseptet Bulder vannet ut resultatet til eieren Sparebanken Vest.

Det er nå i ferd med å snu, skal man tro administrerende banksjef Jan Erik Kjerpeseth. Under et nylig seminar i regi av Sparebank 1 Markets redegjorde han for bankens utvikling og målsetning.

– Vi har en klar ambisjon om at vi ved utgangen av 2026 skal ha en størrelse som tilsvarer det Sbanken hadde da de ble kjøpt av DNB, sier han.

I absolutte tall betyr det et utlånsvolum på 83 milliarder kroner. Per 4. januar har Bulder en utlånsportefølje på 46,8 milliarder kroner, helt i tråd med guidingen de presenterte i fjorårets tredje kvartal.

Snur fra utvanning

Inneværende år skal utlånsvolumet økes til 60 milliarder kroner, og samtidig skal egenkapitalavkasningen snus fra fjorårets negative nivå på mellom 0 og minus to prosent, til mellom sju og ni prosent. Allerede i første kvartal skal konseptet være på plussiden, ifølge Kjerpseth.

Året etter vil digitalkonseptet dermed bidra positivt i stedet for å utvanne egenkapitalavkastningen i Sparebanken Vest som helhet.

– Det betyr at vi skal gå fra et konsept som vannet ut resultatene våre med 1,3 prosentpoeng i tredje kvartal, til et konsept som i 2025 skal være innvannende på bankens egenkapitalavkastning. 

– Vi tror ingen andre er i stand til å drive et slikt konsept mer kostnadseffektivt enn oss. Så vi er ganske trygg på at vi skal klare denne reisen, sier Kjerpeseth.

«Blør» med rentehevinger

Under presentasjonen kunne han vise til ferske tall på en rekke områder. Det nevnte utlånsvolumet på 46,8 millioner kroner er fordelt på 59.500 kunder. Den gjennomsnittlige belåningsgraden ligger på 44 prosent, mens innskuddsdekningen er på kun 17 prosent.

– Vi blør når rentene går opp. Når Nibor går opp før vi får effektuert det mot kunde, så betyr lav innskuddsdekning noe. 

Alle monner drar

For å nå målet om utlånsvolum på Sbanken-nivå i 2026, kunne man tenke seg at Bulder ville gå opp en rute med lavere priser.

– Det skal vi ikke gjøre, sier Kjerpeseth.

Han peker på flere ting som likevel kan føre konseptet frem til målet.

– Vi har holdt kostnadene konstant, selv om vi får større volum. Flere bruker Bulder for fond og kreditt, og som totalbank. Og så vil stabilisering av rentenivået bety noe i 2024. Siden innskuddsdekningen er under 20 prosent, har det vært utfordrende for Bulders lønnsomhet i 2023 med et stigende rentenivå. Alt dette bidrar positivt i første kvartal.

Positivt for helheten

Et viktig poeng for etableringen av Bulder, var at konseptet skulle bidra til å utvikle Sparebanken Vest som helhet. Det mener Kjerpeseth skjer på flere områder nå, og trekker frem bankens nye låneprosess, som handler om å effektivisere rådgiverne.

– Nå er det Bulder som driver det store prosjektet, som skal ha betydelige leveranser i 2024. Det betyr at vi også får til den synergien vi ønsket da vi etablerte dette, nemlig at et heldigitalt konsept også skulle være med å utvikle Sparebanken Vest sin PM-motor.