SIKKERHET
Da Vipps slapp løs «Olga» ble svindelen nesten borte
Siden april i fjor har antallet Olga-saker blitt redusert med 95,7 prosent. Det kan Vipps takke «KI-Olga» for.

Da Hege Hagen for drøyt et år siden forlot jobben som antihvitvaskingsgeneral i DNB for å lede arbeidet med både antihvitvasking og svindelbekjempelse i Vipps Mobilepay, var det full fart fra dag én.
I løpet av 2023 hadde selskapet sett at vennebetalingstjenesten i Vipps i stadig større grad ble brukt til såkalt «Olga-svindel». Det vil si sosial manipulasjon i form av at Vipps-brukere ble ringt opp av mennesker som utga seg for å være fra politiet, banken deres eller fra Vipps og overtalte dem til å vippse penger til en ukjent mottaker.
– Beløpene som forsvant ut, ble større for hver måned. Det toppet seg i april da Vipps-kundene ble svindlet for 3,7 millioner kroner, forteller Hege Hagen til BankShift.
Har stoppet 11.000 svindelforsøk
Da ble det bestemt at KI-modellen som Vipps Mobilepay har utviklet internt, var godt nok trent til å få prøve seg på den raskt voksende svindelutfordringen. Det gikk over all forventning.
Siden debuten i april i fjor har den stoppet omtrent 11.000 svindelforsøk og redusert antallet Olga-saker med 95,7 prosent ifølge selskapets egne tall.
– «Olga» har gjort en fantastisk jobb, sier Hagen, og gir all ros for fremgangen til dem som har være med og trent opp .
- Og så er vi veldig fornøyd med navnet da, legger hun til.
Den jobben består blant annet i å ha vurdert samtlige vennebetalingstransaksjoner som er gjennomført siden april i fjor. Det blir rundt 273 millioner betalinger som er analysert. Totalt gjennomføres det godt over en milliard transaksjoner i Vipps-systemet hvert år.
Annullerer betalingen
KI-modellen er trent opp på bekreftede svindelsaker og sjekker en lang rekke komponenter som forhold mellom sender og mottaker, vippse-historikk, alder, beløp, tider på døgnet med flere.
– Hun er i aksjon hele tiden og klarer å avgjøre om den er en svindelsak på under 200 millisekunder, forteller Hagen.
– Hva skjer når «Olga» finner en mistenkelig betaling?
– Da blir den annullert, og kunden får beskjed om at noe har gått galt. De første månedene ringte vi faktisk til alle som fått en betaling stoppet og i de aller fleste tilfellene var det en svindel vi hadde stoppet, sier Hagen.
Null svindel-tilfeller i år
Etter hvert har pengestrømmen fra svindelsakene blitt redusert til en sildrebekk. 3,7 millioner i april i fjor er blitt til et enkelt tilfelle på under 25.000 kroner i desember i fjor. Hittil i år har den gråhårete damen med briller og håndveske (ja Vipps har laget en tegnet versjon av KI-modellen) ikke sluppet gjennom en eneste Olga-svindel, ifølge Hagen.

Nå er Olga-svindelen langt fra den eneste utfordringen Hege Hagens svindeljeger-avdeling har jobbet med det siste året.
Stoppet ikke ungdomsran ...
En annen ting var den bredt omtalte bølgen av ungdommer som truet andre ungdommer eller barn til å vippse eller ta ut penger fra minibanken og gi dem til skurkene. I det tilfellet ble ikke «Olga» brukt, selv om hun sannsynligvis kunne ha avdekket flere av tilfellene med de samme kriteriene som hun allerede var trent på.
- Det var stort engasjement internt om hvordan vi skulle gjøre det, men vi var flere som mente at vi måtte tenke på hva som kunne skje hvis en 14-åring omringet av truende 17-åringer ikke kunne betale. Det er bedre å miste en tusenlapp en å bli utsatt for fysisk vold, sier Hagen.
Ifølge Hagen ser det heldigvis ut som om denne typen ran var en ganske kortlivet bølge, delvis takket være noen omskrevne rettssaker ut på høsten i fjor.
– Jeg kan faktisk ikke huske sist mitt team fikk noen henvendelser om dette. Det betyr jo ikke at det fortsatt kan finnes tilfeller.
... eller muldyr
Et annet problem som dukket opp i fjor høst, var bruken av såkalte muldyr, det vil si mennesker som lar kriminelle bruke deres Vipps-konto til å ta imot og sende penger videre ofte til anonyme kryptotjenester.
I desember i fjor uttalte Hagen på Vipps’ egne hjemmesider at «Vi får fortsatt daglige henvendelser fra nordmenn som lures til å sende penger til noen de tror er deres venn, mor, sønn eller onkel – for å redde personen ut av en akutt pengeknipe. I virkeligheten sendes pengene til noen vi omtaler som muldyr – de som får betalt for å være en del av alvorlig kriminell virksomhet med å ta imot penger på sin Vipps-konto. Vi advarer på det sterkeste mot å la seg friste av raske penger som en gevinst.»
Heller ikke her har Olga vært en del av arbeidet som har ført til at Vipps har stengt ned mer enn 250 Vipps-kontoer på grunn av mistenkt muldyrvirksomhet.
- Olga leter ikke etter muldyr - hun finner transaksjoner som er svindel. Når hun stopper transaksjonen, skjer faktisk ikke svindelen. Vi har dessverre ikke grunnlag for å gjøre noe mot den tiltenkte mottakeren når Olga stopper transaksjonen, siden vedkommende da aldri mottar pengene, forklarer Hagen for BankShift.