ANTIHVITVASKING

Danske Bank stoppet hvitvasking – to menn dømt til fengsel

Siste dom i en rekke rettssaker mot et internasjonalt nettverk er nå ferdig, med siste rettssak her i Norge. 

Borgarting langmannsrett i Oslo.
Publisert

Økokrim melder at to menn er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel for å ha vært med på hvitvasking av drøyt 17 millioner kroner.

Pengene var utbytte av et bedrageri begått i Belgia i 2019, som deretter ble forsøkt hvitvasket gjennom en norsk bank. Bedrageriet var et direktørbedrageri, som kjennetegnes av at gjerningsmennene får kontroll på e-postkonto og forledet ansatte i et selskap eller en bank til å overføre penger til en fremmed konto. 

– Saken er et eksempel på at utbytte fra alvorlig kriminalitet begått i utlandet, forsøkes å hvitvaskes gjennom Norge og norske selskaper. CEO-bedragerier og den påfølgende hvitvaskingen er betydelige samfunnsonder. For å bekjempe vinningsforbrytelser er det nødvendig å slå hardt ned på misbruk av finanssystemene til hvitvasking på tvers av landegrensene, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Håvard Kampen.

Av de to mennene er den ene norsk. Han er dømt til to år og tre måneders fengsel for grov hvitvasking. Den andre er dømt for grov uaktsomhet, og er dømt til 11 måneder i fengsel. 

Økokrim oppgir til BankShift at det var i Danske Bank mennene ble stoppet her i Norge.

Det har tilsammen gått 24 millioner kroner gjennom norske bankkontoer, der dette var den siste dommen i opprullingen mot det internasjonale hvitvaskingsnettverket. Tidligere er det felt tre menn i Norge, to i Belgia og ytterligere to i tilgrensende saker i Finland. Nettverket sto for direktørbedragerier begått over hele verden, skriver Økokrim.