SOMMERSPALTEN ☀️

Den ferske banksjefen synes det er surt å tape terreng: – Jeg er en dårlig taper – og en dårlig vinner

Interesse for teknologisk utvikling, nysgjerrighet og forståelse for andre er viktig for at man skal drive godt bankhåndtverk, mener May Bente Olsen, som lar seg imponere av fintech-gründere.

May Bente Olsen, administrerende direktør i Skudenes & Aakra Sparebank.
Publisert

Velkommen til BankShifts sommerspalte. Her vil du bli bedre kjent med noen av bransjens mest kjente fjes, som svarer på spørsmål som hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres gjennom hele juli.

I denne spalten får du bli bedre kjent med May Bente Olsen, administrerende direktør i Skudenes & Aakra Sparebank. Hun har hatt jobben i bare litt over et år, og har femten års erfaring fra Sparebank 1 SR-Bank som blant annet banksjef på Karmøy, områdebanksjef Haugalandet og regiondirektør for Haugaland og Sunnhordland. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i Bergen.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år? 

– I år blir det en uke i Hellas sammen med familien. Vi er veldig fornøyd med at vi også i år har klart å finne tid til ferie samtidig, det er ingen selvfølge når vi skal ta hensyn til jobb, studier, førstegangstjeneste og sommerjobber. Ellers gleder vi oss til noen later dager på hytta.

– Hva gjør du for å koble av? 

– Jeg går tur i skog og mark eller langs Karmøys fantastiske strender, helst med en god lydbok eller podcast på ørene. En stille morgenstund med et stort krus kaffe og litt lesestoff eller en tur i kajakk på blikkstille hav er magisk. Litt god mat og hyggelig drøs med venner og familie er heller ikke å forakte.

– Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år?

– Jeg er opptatt av å utvikle organisasjonen og er nok mest stolt av at vi skaper gode kundeopplevelser og gode resultater som et lag hvor vi spiller hverandre gode. Ellers har vi så langt i år tatt viktige strategiske beslutninger som betyr mye for bankens framtid. Jeg er godt fornøyd med en grundig vurderingsprosess.

– Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på? 

– Nasjonalt ville jeg brukt penger på barn og unges oppvekstsvilkår og skolegang. Det er for mange som faller utenfor. Det er en stor personlig kostnad for den det gjelder, men også en stor kostnad for samfunnet. Vi har behov for alle til å bygge framtidens Norge. Så må vi alle erkjenne at sammenlignet med resten av verden har vi det fantastisk i Norge. Jeg ville nok også likt å kunne bidra internasjonalt, gjerne med fokus på utdanning og materielle investeringer som bidrar til at lokalsamfunn gradvis kan bygge opp sin levestandard.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren? 

– Nei.

– Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med? 

– Gjennom mange år i bankbransjen har jeg hatt gleden av å jobbe med utrolig mange fantastisk dyktige og hyggelige personer. Jeg er imponert over både kompetanse, lagånd og innsats og trives fantastisk godt med mine nåværende kolleger. Det jeg blir aller mest imponert over er de som bygger opp virksomhet fra grunnen av og får mye ut av lite. Det legges ned stor innsats fra ulike gründere og de tar høy risiko for å nå sin drøm. Om jeg kunne velge på øverste hylle, hadde det vært spennende og lærerikt å fått følge en fintech satsing.

– Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da? 

– Den bakgrunnen jeg har gir stor mulighet til å jobbe i ulike bransjer og i ulike roller. Det er en viss fare for at jeg ville valgt det samme en gang til. Men om jeg måtte velge noe annet hadde jurist, arkeolog eller barnelege stått ganske høyt på listen min.

– Hva er en bok alle bankfolk bør lese? 

– Jeg mener bank handler om mangfold og det er viktig med stor grad av nysgjerrighet om mange tema. Godt bankhåndverk og risikostyring må ligge i bunn, samtidig som vi skal forstå både folk og bedrifters behov. Dette må kombineres med høy interesse for teknologisk utvikling, hvordan mennesker og teknologi kan spille godt sammen til beste både for kunder og de som jobber i bransjen. Jeg heier på nysgjerrighet og evne til å ta ulike perspektiv.

– Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til? 

– Det er surt å tape terreng - punktum!

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn. 

– Jeg liker ikke å innrømme det, men jeg er en dårlig taper og nok også en dårlig vinner. Og jobber iherdig med meg selv for å ikke vise det. Ellers er jeg langt over gjennomsnittet glad i salt lakris.