RANGERING
Dette er Europas raskest voksende digitalbanker – én av dem er norsk
Revolut, Monzo, Starling og N26 hadde ikke en sjanse – banken som vokser desidert raskest er fra Danmark. Og nei, det er ikke Lunar.

Selv om de fleste etablerte europeiske digitalbanker har slitt med lønnsomheten, er det ikke noe i veien med inntektsveksten .
Det viser en nylig publisert sammenligning gjort av det Paris-baserte analyse- og rådgivningsselskapet C-Innovation som har spesialisert seg på fintech-bransjen.
Utgangspunktet for sammenligningen er omsetningen i bankene for regnskapsårene 2022 og 2023, og resultatet er både overraskende og gledende sett med skandinaviske øyne. Danmark har to banker med og Norge én blant de 13 som er med på listen.
Den domineres ikke uventet av Storbritannia, som bidrar med åtte banker.
Norsk på niende plass
Det norske bidraget er Aprila Bank, som med en inntektsvekst på 68 prosent kommer inn på niendeplass på listen. Aprilas inntekter gikk fra 96 millioner kroner i 2022 til 161 millioner i 2023.
– Det er jo hyggelig, sier Aprila-sjef Halvor Lande til BankShift før han legger til at han er rimelig sikker på at Aprila egentlig står seg enda bedre i den internasjonale konkurransen hvis man også legger til den nokså viktige parameteren lønnsomhet.

– Det siste året har vi hatt en egenkapitalavkastning på 15 prosent. Med forbehold om at jeg ikke har sjekket alle banker, tør jeg likevel våge påstanden at det ikke er noen banker i Europa, verken tradisjonelle banker eller neobanker, som kan vise til den samme kombinasjonen av vekst og lønnsomhet, sier Lande.
Satsingen på datadrevne, automatiserte kassekredittlån til små og mellomstore bedrifter har virkelig begynt å gi resultater. Da Aprila la frem resultatet for andre kvartal i forrige uke, var utlånsveksten på 113 millioner kroner.
– Det er det høyeste veksten i utlån vi noensinne har hatt, sier Lande.
SMB-satsing er bra for veksten
Aprila Bank er i en nisje som er godt representert på listen. I alt fem av de 13 bankene på listen har små og mellomstore bedrifter som sitt hovedsegment, og ytterligere to har det som en del av sin satsing.
Det inkluderer den soleklare vinneren – danske Kompasbank. Det er er på mange måter Danmarks svar på Aprila, med forskjellen at de ser mer til M enn S i SMB. Med en omsetningsvekst på hele 422 prosent. fra 22,2 millioner danske kroner til 120,4 millioner, var banken langt foran nummer to på listen, nederlandske Bunq, som vokste med 181 prosent.
Dette er bankene
Dette er slik C-Innovation forklarer hvorfor bankene har gjort det så bra.
Kompasbank (Danmark): Har gjort et betydelig avtrykk i Danmark gjennom å fokusere på SMB-markedet, som ofte er blitt stemoderlig behandlet av tradisjonelle banker. Rask tilgang til kassekreditt og digitale bankløsninger for bedrifter, kombinert med datadrevne kredittmodeller ligger bak den raske skaleringen samtidig som bank har klart å holde tapene nede. Strategiske partnerskap med lokale bedrifter og andre fintech-selskaper har bygget lojalitet og tillit. Evne til å raskt tilpasse seg markedsendringer og ny regulering kombinert med vilje til innovasjon har gjort dem til Danmark ledende SMB-bank.
Bunq (Nederland): Bankens vekst tilskrives innovative produkter og satsing på bærekraft. Blant annet har banken forpliktet seg å plante trær for hver 100. euro som kundene bruker. Det har gitt miljøbevisste kunder over hele Europa. Mobilbanken har blitt populær blant mange yngre brukere, blant annet gjennom å tilby straksbetalinger og realtidsoppdateringer av forbruk.
Monzo (Storbritannia) Passerte nylig ti millioner kunder i Storbritannia og hevder at en av fem briter i dag bruker Monzo. Banken har fått to millioner nye kunder bare det siste året. En bidragende årsak til den raske veksten har vært betalte premium-tilbud som inkluderer blant annet reiseforsikring og bedre innskuddsrente. En ny satsing på småbedrifter skal ha gitt cirka 450.000 kunder på relativt kort tid.
Allica Bank (Storbritannia) Tilbyr lån og banktjenester rettet mot små og mellomstore bedrifter. Automatiserte låneprosesser har bidratt til rask utlånsvekst. Skiller seg fra de fleste andre digital banker gjennom å kombinere digital effektivisering med personlig service.
Atom Bank (Storbritannia) Har funnet sin nisje innen boliglån, der digitaliserte, brukervennlige søknadsprosesser og konkurransedyktige renter har gitt kraftig vekst.
Revolut (Storbritannia) Revoluts vekst fyres opp av et diversifisert produkttilbud, blant annet kryptohandel, aksjehandel og grensekryssende betalinger. Evnen til å tiltrekke seg og beholde kunder, og en aggressiv global satsing på nye markeder har forsterket inntektene.
Lunar (Danmark) Med over 900.000 kunder i Danmark, Norge og Sverige ligger Lunars nordiske ambisjoner til grunn for veksten. Store investeringer i teknologi, der iblant AI-drevet kundeservice og personalisert finansiell rådgivning har gitt kundene en moderne bankopplevelse. Strategiske partnerskap med andre fintech-selskaper bidrar også til veksten. (Her bør noteres at C-Innovation ikke nevner rettssaken etter det fallerte Instabank-kjøpet, men går nærmere inn på det i en annen artikkel som ligger til grunn for oppsummeringen)
OakNorth (Storbritanna) Styrken ligger i bankens datadrevne kredittmodeller. Det har gitt kraftig utlånsvekt med små tap. Lån til vekstbedrifter har vært en viktig del av suksess.
(Det kan nevnes at OakNorth har vært av forbildene til Aprila. Noe teknologisjefen Israr Khan forteller om i denne artikkelen fra 2021.
Aprila Bank (Norge) Automatiserte kassekredittsøknader som gir norske småbedrifter svar i løpet av minutter ligger bak den raske veksten. Aprila kontinuerlige investeringer i automatisering og selvbetjening bidro til å senke bankes kostnadsprosent fra 72 prosent i 2022 til 59 prosent i 2023. Maskinlæring og datadrevne kredittmodeller ikke bare gitt lavere tap, men har også bidratt til at banken er lønnsom.
Starling Bank (Storbritannia) Er fortsatt den største britiske digitalbanken på SMB-markedet. Fokus på teknologi og en populær app har gitt en trofast kundebase. Satsingen på utlån har bidratt til ytterligere vekst.
Zopa (Storbritannia) Begynte som en folkefinansieringsplattform for lån mellom privatpersoner, men har vokst til å bli en ekte digital bank. Fokuserer på å tilby sparing med god rente samt forbrukslån og billån.
Wise (Storbritannia) Den store aktøren innen grensekryssende betalinger, har gjennom årene fått kunder over hele verden. Forenkling av valutatransaksjoner og kontoer som kan holde flere valutaer har vært avgjørende for veksten.
N26 (Tyskland) Har bygget mye av suksessen på å være en av få rendyrkede mobilbanker i Europa. Brukervennlig design og sømløse kundeopplevelser er en del av dette. Premiumtilbud med ekstra tjenester har også bidratt til vekst.
Banken har imidlertid har store problemer med regulering og compliance på flere markeder. I mai i år fjernet det tyske Finanstilsynet, BaFin, et onboarding-tak på 50.000 kunder i måneden som hadde vært aktivt i to år.