INVESTOR
Dette gjør banken mer attraktiv i markedet: – Det er så lett, og så vanskelig
Bankanalytiker Håkon Astrup i DNB har tro på norske banker fremover, og deler den enkle hemmeligheten om hvordan bankene gjør seg attraktive i egenkapitalmarkedet.

Analytiker Håkon Astrup i DNB var forrige uke på bankenes sikringsfonds høstkonferanse. Der fortalte han om hva bankene er nødt til å tenke på for å være attraktive i egenkapitalmarkedet. Og til BankShift forteller han hemmeligheten.
– Det handler om egenkapitalavkastning. Det er så lett, og så vanskelig. Jo høyere egenkapitalavkastningen er, jo høyere prises bankaksjen, sier Astrup.
– Ellers handler det litt om persepsjon på hvor stor risiko det tas i utlånsboken. Da vil bankene som tar høyere risiko bli straffet i form av lavere prising, legger han til.
Flere «kjøp» på norske banker
Generelt forteller Astrup at man i analytikermiljøet i DNB er positive til norske banker, selv om man forventer en tøffere tid for bankenes inntjening i tiden fremover.
– Norske banker er lønnsomme, og til tross for at renten kommer noe ned, så ser vi at det er bra med kapital og bankene er flinke til å unngå store bomber på kredittkvalitetssiden. Vi har flere kjøps- enn salgsanbefalinger akkurat nå. Vi synes heller ikke at de norske bankene prises veldig høyt, sier Astrup.
Forventer tøffere inntjening
Nå forventes inntjeningen til bankene å flate ut, eller til og med falle noe. DNB kom ut forrige uke med en strategiendring der de blant annet skal kutte 500 årsverk innen året er omme.
– Det har vært en periode med god inntjeningsvekst, og da er det naturlig at kostnadene følger etter. Da blir det viktig at bankene tenker på kostnadene når vi går inn i en periode med flat eller fallende inntjening.
– Tror du flere banker vil følge etter DNB?
– Jeg tror det vil komme. Det er ikke sikkert det kommer med lignende programmer, men også via fusjonsaktiviteten som skjer. Sett over lengre tid vil det nok være færre ansatte i en fusjonert bank, selv om bankene sier fusjonen skjer kun med et syn på vekst, sier Astrup.
Nå ser analytikeren frem til å få sparebankutvalgets dom senere i høst, der utvalget skal uttale seg om alt fra egenkapitalbevisets fremtid, til kundeutbytter og skattefordelen derfra.