RESULTAT

Digitalkonseptene fortsetter å dra ned utlånsveksten til Sparebanken Øst

Sparebanken Øst har hatt god vekst i personmarkedet gjennom kontorkanalen – men fortsetter å miste kunder fra digitalkonseptene.  

Sparebanken Østs kontorer i Drammen.
Publisert Sist oppdatert

Sparebanken Øst har satt et nytt mål for egenkapitalavkastning i 2024 på 10 prosent, opp fra det gamle målet på 9 prosent. I andre kvartal skyter banken forbi målet og leverer en  egenkapitalavkastning på 11,55 prosent, det skriver banken i kvartalsrapporten for andre kvartal. For året så langt er avkastningen på 12,45, prosent.

Siste 12 måneder er det en økning på 1,1 milliarder kroner tilsvarende 3,03 prosent. Utlån til privatkunder utgjør 34,5 milliarder kroner og øker med 3,0 prosent siste 12 måneder. I kvartalspresentasjonen skriver banken at de har hatt en vekst i personmarkedet gjennom kontorkanalen på 6,1 prosent de siste 12 månedene.

Sparebanken Øst i andre kvartal

🟢🟡🔴 Et knippe nøkkeltall fra rapporten for første kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes. 

🟢 Egenkapitalavkastning: 11,55 % (9,59 %)

🟢 Brutto utlånsvolum: 38,5 mrd. ( 37,4 mrd.)

🟡 12 måneders utlånsvekst: 3 % (-- %)

🟢 Kostnadsprosent:  30,9 % (35,8 %)

🟢 Resultat etter skatt: 133,5 mill. (110,2 mill.)

🔴 Tap: 2,2 mill. (-0,2 mill.) 

🟢 Netto renteinntekter: 253,5 mill. (216,9 mill.) 

🟢 Netto rentemargin: 2,07 % ( 1,81 %) 

🔴 Ren kjernekapital: 18,55 % ( 19,52 %)

🟢 Innskuddsdekning: 43,1 % ( 41,6 %)

–  Veksten i konseptkanalen var ned med 6,5 prosent i kvartalet, og ned 4,9 prosent siste 12 måneder, skriver banken i kvartalspresentasjonen. 

Banken har fem digitalkonsepter: Nybygger.no, Dinbank.no, Topprente.no, Boligkreditt.no og Youngbank.no. Banken hadde en voldsom vekst i konseptene fra tredje kvartal 2020 til andre kvartal 2021. Siden har det gått jevnt nedover. Men utlånsvolumet gjennom konseptene er fortsatt et godt stykke over det de var da veksten skjøt fart.

Utlån til næringskunder utgjør 3,9 milliarder kroner og øker med 3,3 prosent siste 12 måneder.

-

Forventer fortsatt forskjellsbehandling 

EU Parlamentet vedtok i april 2024 en ny standardmetode for beregning av kapitalbehov for kredittrisiko, kjent som Basel IV. Metoden er planlagt innført i Norge fra januar 2025. Finansdepartementet sendte den 5. juni 2024 Finanstilsynets forslag om gjennomføring av endringene i Norge på høring. I kvartalspresentasjonen skriver Sparebank Øst at deres foreløpige vurderinger er at den nye og mer risikofølsomme standardmetoden vil gi bedrede konkurransevilkår med lavere kapitalbehov i pilar 1.

– Det forventes at dagens forskjellsbehandling av banker som benytter standardmetoden, sammenlignet med banker som kan benytte IRB-metoden, vil reduseres. Det forventes imidlertid at banker som Sparebanken Øst fortsatt vil ha en konkurranseulempe som følge av forskjellsbehandling, skriver banken.

Bankens anslag er at effektiv risikovekt for boliglånsporteføljen reduseres fra om lag 36 prosent til 26 prosent, som utgjør i underkant av 4 prosentpoeng i økt kapitaldekning. Lån med pant i næringseiendom, egenkapitalposisjoner og operasjonell risiko, har lavere effekter og forventes i noe grad å kunne utligne hverandre. Banken poengterer at anslagene er basert på en rekke forutsetninger som det knytter seg usikkerhet til.

Ufin forskjellsbehandling

I slutten av 2019 ble Basel I-gulvet fjernet for IRB-bankene i Norge. Samtidig ble den såkalte av SMB-rabatten innført, opplyste Finansdepartementet. Summen av de regulatoriske endringene førte til betydelige kapitallettelser for IRB-banker. 

Administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, har tidligere sagt til BankShift at dette førte til store forskjeller i konkurransevilkårene mellom IRB-bankene og standardmetodebanker som Sparebanken Øst i det norske markedet.

– Det har vært en ufin forskjellsbehandling fra norske myndigheter mellom bankene i Norge, sa han.