RESULTAT
Direktøren i SB1 Østfold Akershus adresserte fusjonsrykter: – Vil være tydelig på hvordan vi tenker
Banksjef Arild Bjørn Hansen i Sparebank 1 Østfold Akershus ville gjøre det helt klart for potensielle investorer hva han tenkte om fusjon.

Administrerende direktør Arild Bjørn Hansen i Sparebank 1 Østfold Akershus startet presentasjonen for bankens kvartal og årsresultat i Oslo torsdag med å adressere spørsmål og rykter han hadde sett.
De gikk ut på fusjoner. Banksjefen hadde sett en som «veddet på at Sparebank 1 Østfold Akershus var neste på lista» over banker som skulle fusjonere.
– Jeg får dette spørsmålet ukentlig, nesten daglig. For oss er det viktig å tenke på at vi i 1835 ble til for å bygge opp regionen vår. Vi skal skape verdier for lokalsamfunnet og har vist det over tid at vi skaper verdier for eierne våre, sier Hansen til BankShift.
– Jeg forstår at spørsmålet kommer, men jeg vil være tydelig på hvordan vi tenker, så om man som investor tar avgjørelser, så kan man ta dem på riktig grunnlag. Nå får de hvert fall informasjon om hvordan vi tenker, legger han til.
Ikke helt imot
Men bare fordi han startet presentasjonen med å presisere hvordan banken tenker, sier han også at det ikke sto noe om at banken ikke vil vurdere strukturelle endringer.
– Vi er ikke en aktør som ikke er for strukturelle endringer, men det må skje på de premissene vi har, sier Hansen.
Han tror og at det er god plass til både små, mellomstore og store banker i bankmarkedet i Norge, uten at man skulle måtte fusjonere med hverandre.
– I et marked er det god plass til de store bankene, de har sin misjon og gjør et godt arbeid for å utvikle sin region, og da prater jeg om næringslivet. De små bankene gjør sitt, så må du ha noe som skaper verdier for både kunder og eiere gjennom å være i mellomsegmentet der, og der smetter vi inn og gjør en god jobb, sier Hansen.
50 prosent utbytte
Styret i Sparebank 1 Østfold Akershus anbefaler at man utbetaler et utbytte på 50 prosent av egenkapitalbeviseiernes andel av overskuddet i morbanken. Det tilsvarer 266 millioner kroner, og en pris på 21,5 kroner per egenkapitalbevis.
Det er helt opp til den strategiske vurderingen fra banken om at man skal betale inntil 50 prosent av overskuddet som utbytte.
– Hvorfor har man bestemt seg for å stoppe på 50 prosent?
– Det er en vedtatt strategi vi har hatt over lengre tid. En stor andel av kapitalen vår blir lagt ut, så når vi legger ut 50 prosent er det faktisk nesten 50 prosent av overskuddet, mens andre banker som gjerne har lavere egenkapitalbrøk og som betaler ut nesten 100 prosent, betaler ut mindre i kroner og øre. Så er det også en bevaring av kapitalen vår på den måten, sier Hansen.
– Ønsker ikke investorer større utbytte?
– Jo, de stiller spørsmål om det. Investorene ønsker større avkastning, men da svarer vi at det er en kjent strategi vi har hatt over lengre tid. Og vi har hatt god avkastning over tid, sier Hansen.
Ikke fornøyd med utlånsveksten
Når det gjelder året som gikk, økte resultatet til banken. Likevel er ikke banksjefen helt fornøyd med utlånsveksten banken har hatt. I rapporten skriver SB1 Østfold Akershus at det var «beskjeden utlånsvekst innen privatmarkedet grunnet redusert kredittvekst i samfunnet».
Hansen forteller at man ikke var helt fornøyd med utlånsveksten på privatmarkedet, og at det nå gjøres endringer i banken.
– Vi jobber med å «tune» organisasjonen for å bli bedre på produksjonen av det som skal produseres. På den måten skal vi kunne bruke mer tid på kunder og rådgivning, med viktige tiltak vi har satt i gang der, sier Hansen.
Og da satser banken på vekst i 2024, med et fokus på bedriftsmarkedet.
– Vi har som mål å ta markedsandeler totalt. På bedriftsmarkedet har vi en strategi på å bruke en større andel av balansen vår, så vi kommer til å vokse mer i bedriftsmarkedet, gitt at vi har fornuftige muligheter der, sier Hansen.