RISIKO
DNB advarer: – Har man ikke blitt truffet av en innsidesak, så blir man det snart
Fra scenen under fremleggelsen av Finans Norges innsiderisiko-veileder mener risikoleder i Norges største bank at innsidesaker er noe alle vil føle på, før eller siden.

Finans Norge har kommet ut med en veileder mot innsiderisiko for finansbransjen. Innledningsvis skriver Finans Norge at bruken av innsidere stadig utgjør en voksende sikkerhetsrisiko, og timingen ved at den ble publisert på torsdag, samtidig som DNB meddelte at de hadde hatt et risikobrudd med en av sine ansatte, var ikke tapt på konstituert seksjonsleder for operasjonell risiko og motstand Hallvard Voktor Svinvik i DNB.
Han var en av personene som sto på scenen under fremleggelsen av veilederen for å fortelle litt om hvordan DNB jobbet mot slik risiko.
– Har man ikke blitt truffet av en innsidesak, så blir man det snart, advarte Svinvik de andre bankene som var tilstede.
Det ble altså klart at DNB har hatt det man kaller en utro tjener i sine rekker, da det kom ut i media torsdag at en ansatt i banken har underslått midler for ni millioner kroner.
Vil dele med bransjen
Årsaken til at DNB har valgt å gå ut med informasjon om at de har saker som går på risiko, forteller Svinvik at er fordi DNB ser at det er behov for det i bransjen. Det er også derfor de legger ut sin egen risikovurdering hvert år.
– Det er et komplekst landskap å navigere og vi ser, som de mindre bankene, at de åpne anbefalingene fra Norsk sikkerhets myndighet blir for generelle og selv de hos oss, som har bakgrunn fra dette, sliter med å trekke det inn i vår virksomhet.
– Derfor velger vi å dele vår egne, fordi vi ser at det er behov for det. Jeg syns også at myndighetene gir litt lite oppmerksomhet til bank og finans. Det handler ofte om olje og gass, sier Svinvik.
Ledere er nøkkelen
Når det kommer til hvordan DNB jobber med utfordringene som dukker opp, peker Svinvik på lederne i organisasjonen som nøkkelen.
– Vi bruker klart mest tid på forebygging. Opplæring av ledere og ansatte, og det å bygge en sikkerhetskultur. Vi tror lederne er veldig viktig, for det er de som ser hva de ansatte gjør eller om de forandrer seg, sier Svinvik.
I tillegg påpeker Svinvik at det er mange systemer som skal avdekke og varsle, og at det skal være enkelt for ansatte å varsle om forhold.
Alle de store og tunge systemene er det derimot ikke like enkelt for alle i norsk bankbransje å ha tilgjengelig. Direktør for organisasjonsutvikling i Fana Sparebank, Marit Thomassen Liland, forteller om en litt annen tilnærming, til tross for at man har den samme målsettingen som DNB.
– Vi har jo ikke så mange systemer, men vi har den fordelen av at vi har god oversikt og en nærhet til alle ansatte. Det er en styrke. Det er korte beslutningsveier. Men så har vi knapt med ressurser som er en utfordring igjen. Men tillitsstrukturen i organisasjonen er det viktigste for oss når det kommer til å forebygge, sier Liland.