TEKNOLOGI

DNB bruker norsk VR-startup: – Det er jo ikke bærekraftig å fly til USA for en dagsworkshop.

Norges største bank bruker Naer-teknologien for å effektivisere interne prosesser på tvers av kontinenter.

Maria Archontoulis og Martine Klock fra DNB med Naer-gründere Andreas Ore Larssen og Sondre Kvam.
Publisert Sist oppdatert

Det norske oppstartselskapet Naer, som tidligere gikk under navnet Cohere, ble i 2022 plukket ut av over 200 søkere i akseleratorprogrammet DNB NXT i samarbeid med Startuplab. I midten av april ble det kjent at DNB også har blitt kunde av selskapet, og allerede har implementert teknologien deres i både Norge og USA.

Mixed reality

Teknologien til Naer skal endre og strømlinjeforme måten bankansatte samarbeider på, selv over store geografiske avstander, i følge med-gründer Sondre Kvam. Ved hjelp av virtuell virkelighet (VR) og mixed reality har Naer gjort det mulig for teammedlemmer å «møtes» i et digitalt rom uavhengig av fysisk lokasjon.

– Dette gir en følelse av tilstedeværelse som er uvurderlig, spesielt i hybride arbeidsmiljøer som vi ofte ser i banker, forklarer Kvam.

Brukere tar på seg et VR-headset og deltar i møter som om de var i samme rom, med hver sin avatar. Dette kan innbefatte alt fra presentasjoner med digitale verktøy som whiteboards og skjermdeling, til mer avanserte funksjoner. 

De har for eksempel laget en integrasjon med samarbeidsvektøyet Miro. Med dette kan brukerne forberede presentasjoner utenfor det virtuelle rommet, ta dem med inn og redigere videre sammen kollegene i det virtuelle rommet, for så å ta av seg brillene, og jobbe videre på egen hånd i Miro igjen. 

– All dokumentasjonen skjer også automatisk, så slipper du å transkribere og gjøre masse kjedelig etterarbeid, sier med-gründer Andreas Ore Larssen.

Brukte Naer til merkevarearbeid med Sbanken

– Da vi kom inn i DNB gjennom DNB NXT i 2021, hadde vi hatt et pilotprosjekt med Sbanken. Når organisasjoner skal jobbe sammen på store prosjekter, er det viktig å få til disse samarbeidene. Da kan det være fint å slippe å reise frem og tilbake hele tiden, eller å slippe sånne upersonlige teams-samtaler, sier Larssen.

Naer organiserte planleggingsmøter for Sbanken, da banken gikk igjennom en merkevareprosess med brandingselskap i Oslo og Sbanken i Bergen

Nå nylig var Naer nettopp i San Fransisco, hvor de har integrert sin løsning i DNBs kontor. Der møtte de Anne Karen Aanonli, som er en del av «NewTechLab»-teamet til DNB, for å diskutere hvordan de best kan knytte sammen de ulike områdene for DNB.

– Det er jo ikke bærekraftig å fly til USA for en dagsworkshop. Her kommer vår teknologi inn og kan hjelpe å sømløst knytte sammen eksterne bankansatte på tvers av kontinenter, sier Larssen.

VR som et verktøy for effektivisering

– Har du med deg headsetet, kan du bare ta et møte med de folkene du trenger å snakke med i organisasjonen, uten at noen må sette av en dato, booke en flybillett eller finne et møterom, forklarer gründerne. 

De forklarer at hvis mange i et team jobber remote, møtes de kanskje bare én gang i uka. Da kan ting gjerne gå veldig langsomt, og «det er jo døden for selskap». 

DNB har nå brukt Naer i to måneder, i tillegg til at de har hatt et pilotprosjekt gående i tre måneder. Banken har også laget en VR-stasjon for å eksponere deler av organisasjonen for teknologien. 

– Det kan være gørrkjedelig å sitte i et møte som kun skjer på forskjellige skjermer. Vi merker derimot at vi er nødt til å få på plass en funksjon som gir et varsel når det er på tide å gå ut av det virtuelle møtet, for ellers blir folk værende, sier Kvam.

– Når du blir kvitt alle notifikasjoner og e-poster og ting som plinger og dinger overalt, så er det veldig mye lettere å være til stede i samtalen her og nå.

Legger lista høyt for datasikkerhet

Naer-gründerne forklarer at akselerasjonsprogrammet til DNB la grunnlaget for samarbeidet med banken. 

– Vi fikk god innsikt i hva som er problemene med hybrid, eller remote-jobbing. Da vi startet i 2021, var jo alt hybrid grunnet pandemien. Da så vi hva som fungerte, og hva som ikke gjorde det. Det vi jobber mot, er å bli det neste operativsystemet for samhandling i hele organisasjonen, sier Larssen.

Å tilpasse Naer til en såpass stor bank som DNB, har ikke minst vært en øvelse i GDPR-regler og personvern. 

– Samarbeidet har helt klart gjort at Naer nå legger lista veldig høyt i forhold til krav om personvern og datasikkerhet. Vi vet hvor alt av data er lagret, sier Kvam.

– Dette er en forutsetning for å jobbe med en bank som DNB, og det bidrar jo til våre skaleringmuligheter og øker overførbarheten til andre banker og andre samfunnsinstitusjoner.

I en tidligere versjon av saken stod det at Naer jobbet med DNB og SBanken samtidig. Dette var ikke tilfelle: samarbeidene har skjedd på forskjellige tidspunkt. Saken ble oppdatert klokken 14:15.