KAPITALFORVALTNING

DNB har allerede fonds­produksjon utenfor Norge: – Nei, vi kommer ikke til å flytte

Det eneste som mangler for oppkjøpet av Carnegie, og en større posisjon i Sverige for DNB, er godkjenningen fra Finanstilsynet i Norge.

En storfornøyd konserndirektør for Asset Management i DNB, Håkon Hansen, etter presentasjonen for fjerde kvartal 2024.
Publisert Sist oppdatert

Fra scenen under presentasjonen av fjerde kvartal og 2024 kunne konsernsjef Kjerstin Braathen fortelle at det eneste DNB nå manglet i forhold til oppkjøpet av svenske Carnegie, var godkjennelse fra det norske Finanstilsynet.

Med sterke tall for DNB Wealt Management for året 2024, som ga et årsresultat på 5.567 millioner kroner, der kapital under forvaltning nå er på 1.506 milliarder kroner, ser direktør for Wealth Management Håkon Hansen i DNB frem til å kunne legge til Carnegie i den norske banken.

– Etter at vi fikk på plass konkurransetilsynets godkjenning har vi kunnet prate litt mer sammen, selv om vi ikke har fått tittet ordentlig under panseret ennå. Hypotesen vår om at dette var en god match har også bare blitt enda sterkere etter hvert som vi har pratet sammen, sier Hansen til BankShift.

Har allerede fond i Luxemburg

Og med et sterkere fotfeste i Sverige, måtte journalisten spørre om DNB ville følge etter konkurrenten Storebrand, med å flagge utflytting av fond til Sverige?

– Det er jo diskutert, men jeg kan ta det med en gang, nei, vi kommer ikke til å flytte ut. Vi kommer til å bli i Norge. Nå er det sånn at vi allerede har en produksjonsenhet i Luxemburg som tar for seg denne etterspørselen fra kundene, der vi har cirka 40 fond, så vi ser ikke behovet for å flytte ut, sier Hansen.

– Når det er sagt, så er jeg veldig glad for de politiske signalene som nå gjør at det pågår en diskusjon på dette temaet, og som forhåpentligvis ender med at vi får likere rammer sammenlignet med andre land det er naturlig å sammenligne oss med. For det er ingen i finansnæringen som har bedt om særregler, vi ønsker oss bare like rammevilkår, legger han til.

Hansen tenker og at det ikke er så enkelt som å bare flytte virksomheten heller, for en konkurrent som Storebrand, men håper at politikerne snur, og at Storebrand forblir i Norge.

Flere spareavtaler

DNB Wealth Management strutter av selvtillit når de legger frem tallene fra fjerde kvartal 2024. Kapital under forvaltning er opp med 183 milliarder kroner, noe Hansen er spesielt fornøyd med.

– Det har vært et sterkt kvartal og vi fortsetter å levere. Jeg er kanskje spesielt fornøyd med hvor godt vi lykkes i Asset Management, som da blir navet i kapitalforvaltningen. Det er hyggelige volumer, sier Hansen.

Og med god innflyt trekker sjefen frem spareavtalene som DNB har gående med sine kunder. 766.000 aktive spareavtaler har banken nå.

– Dette har vi jobbet mye med. Før pandemien lå spareraten blant norske husholdninger på omtrent to prosent av disponibel inntekt. Gjennom pandemien så vi en «peak» på 15-17 prosent. Vi har en hypotese om at spareraten skal holdes høyere enn nivået vi så før pandemien, og DNB Markets har anslått cirka seks til syv prosent, så vi tror det fortsatt er en underliggende vekst i markedet fremover, sier Hansen.

– Hvordan skal DNB jobbe for å ta den veksten som finnes?

– Det er flere ting. Vi har Norges sterkeste distribusjonsnettverk, vi kommer til å fortsette å investere i mye digitale løsninger, vi har Norges med nedlastede spareapp, i tillegg til at vi den siste tiden har jobbet mye med nye produkter:

– I fjor lanserte vi en enhanced indeks, som er aktivt forvaltet, vi lanserte et kjernekraftfond i desember, som er blitt tatt veldig godt imot. Vi skal i løpet av kort tid lansere en global small cap indeks, og vi ønsker å tilby kundene en blokkchain/bitcoin-indeks, sier Hansen.

Og når det gjelder kjernekraftfondet forteller Hansen at kundene har ønsket denne eksponeringen, og at DNB ikke har fått noen negative tilbakemeldinger rundt fondet.

– Vi har jo ingen mening rundt kjernekraft, men vi ser at kundene ønsker eksponeringen. Vi vil også lansere dette fondet i Sverige om kort tid, sier Hansen.

«Gå før vi løper»

Arbeidet fremover for DNB når det gjelder kapitalforvaltning vil også inkludere å implementere Carnegie, når den tid kommer. Kjerstin Braathen kunne fortelle forsamlingen på onsdagens presentasjon at de forventer siste godkjenning rundt 1. april. 

Og på spørsmål om DNB nå da skulle ut og ta markedsandeler i resten av Norden/Europa, var Hansen klar på hvor fokuset ligger.

– Jeg tror vi skal gå først, før vi løper. Vi skal ha en god integrering av Carnegie som vil gi oss bedre distribusjon. Foreløpig er det Sverige, men de har jo også en liten outlet i Danmark, samt en liten investeringsbank i Finland, så vi har fått noen tråder vi etter hvert kan vurdere, sier Hansen.