OPPKJØP

DNB kjøper investeringsbank

DNB har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i Carnegie Group.

Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner i bakgrunnen
Publisert Sist oppdatert

DNB Bank har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i Carnegie Holding AB fra Altor og minoritetsaksjonærene for et samlet vederlag på rundt 12 milliarder svenske kroner. Transaksjonen krever tillatelser fra myndighetene i flere jurisdiksjoner og forventes å bli gjennomført i løpet av første halvår 2025, det skriver DNB i en børsmelding.

Carnegie Holding er morselskapet i Carnegie Group en nordisk investeringsbank og kapitalforvalter med 850 ansatte, som har 56 prosent av inntektene fra investeringstjenester og 44 prosent fra kapitalforvaltning. I en presentasjon i forbindelsen med oppkjøpet opplyser DNB at Carnegie har 130 ansatte i Norge, 560 ansatte i Sverige, 80 i Danmark, 30 i Finland, 35 i Storbritannia og 10 i USA.

– Carnegie er en perfekt match, i tråd med strategien vår, og oppkjøpet er et taktskifte på veien mot å øke andelen provisjonsinntekter for DNB totalt sett, uttaler konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, i pressemeldingen. 

I presentasjonen påpeker DNB at de hadde 11.803 millioner kroner i provisjonsinntekter i andre kvartal 2024 og at de ville hatt 15.218 millioner kroner hvis de to bankene var sammenslått i kvartalet. Forskjellen er på 3415 millioner kroner. 

Som et uttrykk for transaksjonens strategiske betydning kommer DNB Markets til å endre navn til DNB Carnegie, slik at selskapenes sterke omdømme og kultur videreføres under én felles merkevare.

En ledende nordisk aktør

Carnegie hadde 436 milliarder svenske kroner til forvaltning i kapitalforvaltning og private banking per 30. september 2024 . Så langt i år har Carnegie et resultat etter skatt på 535 millioner svenske kroner og en egenkapitalavkastning på 18 prosent.

Ved utgangen av andre kvartal i år rapporterte DNB at konsernet forvaltet 1043,9 milliarder norske kroner. DNB Markets hadde 830 ansatte, totalt i konsernet var det  10.628 ansatte.

– Transaksjonen vil gi større skalerbarhet, og de samlede ressursene og den solide sektorkunnskapen vår vil sammen med vårt globale nettverk og tilbud bidratil at vi kan skape enda større verdier for kundene våre. Jeg ser frem til å ønske Carnegie velkommen, uttaler leder for DNB Markets, Alexander Opstad, i børsmeldingen.

DNB Carnegies virksomhet innen investeringstjenester og private banking i Sverige, Danmark og Finland vil i hovedsak bli drevet gjennom Carnegie Investment Bank AB, som omdøpes til DNB Carnegie Investment Banking AB og fortsatt skal ledes av Tony Elofsson.

Styrker Wealth Management

DNB Wealth Management har en sterk posisjon i Norge innen kapitalforvaltning, private banking, pensjon og sparing. Carnegies merkevare og historikk i dette segmentet, særlig i Sverige og andre nordiske markeder, vil skape nye muligheter for den kombinerte virksomheten i Norden.

– Denne transaksjonen styrker tilbudet vårt innen Wealth Management i hele Norden, og gjør at virksomheten kan vokse ytterligere. Produktene, tjenestene og distribusjonskanalene våre, som allerede er blant markedets beste, blir enda bedre etter transaksjonen, utaler leder for DNB Wealth Management, Håkon Hansen, i børsmeldingen.