SVINDEL
DNB, Nordea, Eika, og Sparebank 1 foreslår felles prosjekt i kampen mot svindlerne
En rekke norske banker har sendt inn en felles søknad til den nye regulatoriske sandkassen til Datatilsynet og Finanstilsynet. Tre av fire søknader dreier seg om bekjempelse av svindel.
I november gikk invitasjonen ut fra de to tilsynsmyndighetene, til en felles regulatorisk sandkasse hvor målsetningen er å finne nye løsninger for forebyggingen av økonomisk kriminalitetkan gjennom mer effektiv deling av data.
Nå er søknadsbunken klar. Der ligger det fire potensielle prosjekter, signert en rekke tunge aktører.
– Erfaringene vil hjelpe oss å finne hindringer, og gi et godt grunnlag for eventuell utvikling av nytt regelverk, sier direktør Line Coll i Datatilsynet i en pressemelding.
Tre av prosjektene dreier seg om bekjempelse av svindel, som er et hett tema blant norske banker.
Nylig gikk Sparebank 1 Sør-Norge ut med en omfattende advarsel til sine kunder. I fjor registrerte banken en økning på 30 prosent i antall svindelsaker sammenlignet med året før, og trenden fortsetter i år med fremveksten av blant annet AI-svindler og svindler gjennom sosiale medier. BankShift har også brukt mye spalteplass på utbredelsen av såkalte sikker konto-svindler.
Følgende prosjekter skal nå vurderes for opptak til den nye sandkassen.
- Prosjekt som vil se på datadeling som kan forhindre svindel. Søkere: DNB, Sparebank1, Nordea, Eika og Norsk Regnesentral.
- Prosjekt som vil redusere rapportering til Økokrim, og heller gi veiledning, ved oppdagelse av mindre alvorlig økonomisk kriminalitet. Søkere: BN Bank/NMBU.
- Prosjekt som vil se på datadeling som kan forhindre svindel. Søkere: BankID BankAxept.
- Prosjekt om datadeling for å redusere forsikringssvindel. Søkere: Finans Norge Forsikringsdrift.
Ifølge pressemeldingen fra Datatilsynet, kom det rask inn henvendelser fra flere banker og andre institusjoner som var interesserte i å søke seg inn i den nye sandkassen. Ifølge tilsynet har noen av disse gått sammen om å sende inn en felles søknad.
I løpet av en ukes tid vil Finanstilsynet og Datatilsynet sammen avgjøre hvor mange og hvilke prosjekter det blir, opplyses det.
Blant de som uttrykker begeistring for søkermassen, er sjef for svindelbekjempelse i Handelsbanken, Morten Drægni.
– Skal vi gjøre videre syvmilssteg i arbeidet mot økonomisk kriminalitet må mer informasjon deles. Raskere, bredere og med flere, skriver han på Linkedin.
– Vi er avhengige av gode delingsplattformer og riktig bruk av teknologi. La oss inspireres av fremskrittene som har blitt gjort innen cyber trusseletterretning (CTI). Standardisert taksonomi og systemer som klarer å absorbere trusseldata fra flere kilder, skriver han.
DNB, som er en av søkerne, uttalte seg positiv til initiativet da det ble kjent i november.
– En regulatorisk sandkasse er et skritt i riktig retning, og vi er positiv til å bidra for å finne gode løsninger. Datadeling og samarbeid er blant våre viktigste verktøy for å få stoppet kriminelle, sa konserndirektør i DNB-divisjonen «technology & services», Elin Sandnes, til BankShift.
Hun mener derimot at det er viktig at eksisterende løsninger for deling av data videreutvikles fremfor «å finne opp hjulet på nytt». Derfor har DNB allerede sendt et brev til departementene med konkrete forslag til endringer de mener vil hjelpe.
– Dette er i høyeste grad er et problem som strekker seg ut over landegrensene, så et internasjonalt samarbeid må også komme på plass, sier Sandnes.