SVINDEL

DNB og NHO slår alarm om økende økonomisk kriminalitet

– Dette er et varskurop om behovet for å handle, sier Braathen.

Kjerstin Braathen, konsernsjef DNB
Publisert

I et intervju med DN uttrykker DNB-sjef Kjerstin Braathen og NHO-sjef Ole Erik Almlid sterk bekymring for økningen i økonomisk kriminalitet i Norge. De advarer om at milliarder av kroner står på spill, og krever umiddelbare tiltak for å håndtere den eskalerende situasjonen.

Ifølge Braathen intensiverer internasjonale kriminelle nettverk sin aktivitet i Norge. 

– Dette er et varskurop som vi ønsker å ta ut i alle kanaler om behovet for å handle, sier hun. 

De to lederne peker på at den norske finanssektoren har investert betydelige ressurser i anti-hvitvasking, men resultatene har vært skuffende. 

– Det ene er alt arbeidet som gjøres mot anti-hvitvasking, hvor det investeres enorme summer og ressurser, uten at vi ser at vi klarer å få noe særlig med resultater i form av mindre økonomisk kriminalitet ut av det. På den andre siden, det er der alarmene går mest nå, er bedrageri, hvor vi ser en veldig bekymringsfull utvikling, ved at det nå begås bedrageri med fysisk oppmøte, sier Braathen.

Samtidig ser de en økning i bedrageri der kriminelle oppsøker folk hjemme og utgir seg for å være politi. 

Braathen og Almlid etterlyser et tettere samarbeid mellom myndigheter og private aktører for å bekjempe den voksende trusselen. De fremhever behovet for bedre deling av data og mer effektive tiltak for å forhindre kriminalitet.