INFORMASJONSDELING

DNB ønsker seg «varslingsrett»

I et omfattende brev til justisdepartementet kommer DNB med konkrete forslag til regelendringer for å hindre økonomisk kriminalitet.

Kjerstin Braathen, konsernsjef DNB.
Publisert

DNB har ved flere anledninger gjennom året kommunisert det de mener er et prekært behov for å endre regelverket knyttet til informasjonsflyt mellom bankene og relevante myndigheter, for å stanse og forebygge økonomisk kriminalitet.

Senest i slutten av august holdt DNB et møte i Bjørvika med både Finans- og beredskapsdepartementet og Justisdepartementet, samt Finanstilsynet. Det skriver Dagens Næringsliv, som også omtaler et påfølgende brev til de samme instansene.

Der foreslås flere konkrete tiltak. Blant annet ønsker landets største bank at finansforetak får dele informasjon med politiet på eget initiativ ved mistanke om kriminalitet, slik revisorer i dag kan gjennom varslingsretten.

Av andre tiltak, nevnes lavere terskel for informasjonsutveksling og endring av finansavtalelovens regler om tilbakeføringsplikt ved mistanke om svindel fra kundens side. Dagens regelverk kan ifølge banken gi incentiver til kriminalitet.

Konfrontert med noe av det samme tidligere i år, kom det frem at Økokrim oversvømmes av meldinger fra bankene, men staben som skal håndtere disse er uendret.

Nylig ble det kjent at regjeringen ønsker å sette av store summer over statsbudsjettet for å bekjempe kriminalitet, deriblant 90 millioner kroner til Økokrim, som skal gå til rekruttering og økt bruk av teknologi.