SPARING

DNB selger ut sparearrangementer for unge: – Pensjon må pakkes inn i noe annet for å fange interessen

DNBs pensjonsekspert reiser fra fullbooket arrangement for unge, til nye fullbookede arrangementer. Han avslører at nøkkelen til å få de unges oppmerksomhet er hvordan man pakker inn budskapet.

Pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim.
Publisert

Pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim, reiser landet rundt for å holde utsolgte spareforedrag for unge. Han mener at det har mye å si hvordan man presenterer pensjonssparing.

– Pensjon må pakkes inn i noe annet for å fange interessen til de unge. For å få dem til å bli interessert bør man snakke om noe de kan relatere til. For eksempel ferie og sydenturer. Når man blir pensjonist har man dobbelt så mye fritid, og det er da man ønsker å ha penger til å gjøre det man vil, sier Revheim til BankShift.

I starten eksperimenterte DNB med en femtilapp i inngangspris for å insentivere de påmeldte til å komme. Pengene gikk til Mental Helse Ungdom. Men banken har sluttet med inngangspenger for å få flere påmeldt. På Bolighacks-arrangementene som DNB er i gang med nå, er det gratis for å få flere med. I Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø var det fullbooket, i Skien var det ikke helt fullt. Rundt 300 personer kom i Oslo og 200 i Bergen. Revheim forklarer at det er mange spørsmål om både boligsparing og pensjon.

– Det kommer folk i alle aldre, men målgruppen vår er de som er i BSU-alderen. Jeg har et foredrag som er på rundt 20 minutter og det er kun de to siste slidene mine som handler om pensjon, men det er ofte det jeg får mest spørsmål om i etterkant, sier Revheim.

Sosiale medier og nyhetsbrev

For å samle inn ungdom bruker DNB sosiale medier, men også nyhetsbrev.

– Det er ikke så mange i den aldersgruppen vi forsøker å nå som er på Facebook, vi når dem gjennom Reels, Tiktok og nyhetsbrev…

– Nyhetsbrev?

– Ja, faktisk. Det er en del som leser det. Det kommer an på hvilket innhold og titler man velger. Vi hadde for eksempel et nyhetsbrev der vi brukte statistikk fra Finans Norge over hvor mye folk i snitt har på pensjonskontoene sine, det virker til at folk liker å sammenligne seg med andre. Jeg har aldri fått så mange tilbakemeldinger på som det og nå forsøker vi å spinne videre på slike sammenligninger, forklarer Revheim.

– Er det de unge selv som oppsøker dere, eller er de tipset av foreldre?

– Det er hovedsakelig unge som finner oss selv svarer Revheim.

Pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim, snakker om BSU og sparing foran en fullbooket sal.

Best med runde bord

For å engasjere unge tror Revheim at det er mest effektivt å møtes fysisk.

– Det gir noe ekstra å møtes fysisk og det gir folk muligheten til å stille spørsmål etterpå. Det har også en større spredning. Folk snakker gjerne om et godt arrangement de har vært på, men jeg har aldri hørt noen skryte av et to timer langt webinar, ler Revheim og fortsetter:

– Vi åpner dørene klokken 18.00 og går av scenen klokken 20.30. Men vi har opplevd at vi blir sittende og snakke med ungdommene til klokken 22.00. Da får vi beskjed fra de som jobber i lokalene om at lokalene stenger.

For å få i gang samtaler har det mye å si hvordan salen blir satt opp. Revheim forklarer at runde bord er bedre enn langbord og rader med stoler.

– Runde bord med seks til åtte personer gjør at det dannes små grupper som snakker sammen. Etter at vi har vært på senen går jeg rundt og snakker med de som har kommet for å høre på og da har de mange gode spørsmål. Ofte kommer det folk fra andre bord og spør om jeg kan komme bort til dem for å svare på spørsmål, forklarer Revheim.

– Hvordan følger dere dem opp i etterkant?

– Vi forsøker å gjøre dem mest mulig selvhjulpen, men vi deler også ut kort med kontaktinfo hvis de trenger oppfølging av en rådgiver, svarer Revheim.

Fraråder IPS

Mye av foredragene til Revheim handler om hvordan unge skal få rå til bolig i tillegg til å skape gode langsiktige sparevaner.

– Hvordan får du dem til å spare i både BSU og IPS?

– Generelt råder jeg folk til å ikke spare i IPS. For noen kan det være et godt tilleggsprodukt, men generelt anbefaler jeg å unngå det. Vi ser det fra dataene vi har at folk som pensjonerer seg bruker mest penger de første årene. Det er da reiselysten er størst, og kanskje de vil flytte i en leilighet eller kjøpe en hytte. Etter hvert som de blir eldre, går forbruket ned. Slik IPSen er designet i dag så blir like mye utbetalt hvert år fra uttaksstart og helt til man er 80 år, og da kan man ikke gjøre det man vil i starten av pensjonstilværelsen, svarer Revheim.