SOMMERSPALTEN ☀️
DNB-toppen: Mest smertefullt å tape til Nordea
Harald Serck-Hanssen vil ikke ta penger fra oljefondet om han så får bruke det på hva han vil, og har to konkrete boktips til alle bankfolk.
Velkommen til BankShifts sommerspalte. Her vil du bli bedre kjent med noen av bransjens mest kjente fjes, som svarer på spørsmål som hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres gjennom hele juli.
Harald Serck-Hanssen, konserndirektør bedriftsmarked i DNB, har en lang karriere bak seg i norge største bank. Han kom til DNB i 1998 og har siden den gang vært konserndirektør for Storkunder og Internasjonal, samt divisjonsdirektør for og seksjonsleder i Shipping, Offshore og Logistikk.
– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?
– Det er Norgesferie. Hytta i Kragerø. Det er det hvert år.
– Hva gjør du for å koble av?
– Jeg er med familie og venner, leser og trener.
– Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år?
– At vi har løftet oss så mye på kundetilfredshetsundersøkelser, både eksterne som Prospera, og i våre egne. Innenfor storkundesegmentet ligger vi nå på topp i nesten alle kategorier i Norge. Dessuten er jeg veldig stolt av den posisjonen DNB gradvis har fått i Sverige.
– Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?
– Jeg er ikke sikker på om vi skal ta noe mer penger fra fondet enn det myndighetene allerede gjør i dag. Bruken av oljepenger allerede er høy nok med tanke på inflasjonspresset.
– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?
– Nei, nei og dobbeltnei.
– Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med?
– Jeg har jo stor respekt for de dyktige folkene og ledelsen i de uavhengige meglerhusene, som ABG og Arctic.
– Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da?
– Jeg syns jo ikke det har gått så aller verst med det valget jeg tok. Det var en periode hvor jeg ønsket å bli ornitolog, og senere arkeolog, men jeg tror livet som banksjef har gjort meg litt for praktisk rettet til å gå tilbake på det valget.
– Hva er en bok alle bankfolk bør lese?
– Da vil jeg anbefale en veldig fin, liten bok jeg leste for noen år siden med den spennende tittelen: «Den anarkistiske bankier» av portugisiske Fernando Pessoa. Boken ser bankieren fra en litt annen side, og synliggjør at anarkismen og den helt frie kapitalismen har veldig mange fellestrekk. Men den er så tynn at akkurat nå finner jeg den ikke igjen i bokhyllen.
Ellers er det en artig bok som handler om junkbondmarkedene på 80-tallet, «Liar’s Poker» av Michael Lewis. Han skrev den basert på erfaringene ha gjorde seg da han jobbet på Wall Street, men er jo i nyere tid mer kjent for The Big Short.
– Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til?
– Hvis vi skulle tape terreng til Nordea, så ville nok det være det mest smertefulle.
– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.
– Det er jo lett, for det står ikke mye om meg på LinkedIn. En ting som ikke står i CV-en, er jobbene jeg hadde et par sommere som student. Jeg jobbet på «Dagsen», som formidlet strøjobber, ofte for bare en eller noen få dager. Da jobbet jeg på alt fra gjærfabrikken, rengjorde samlebåndet på Freia Sjokoladefabrikk, hadde sjauejobber på byggeplasser og med flyttebyråer. Det var veldig fritt og lærerikt. Synd at Dagsen ble lagt ned for 10 år siden.