VENTURE

DNB-yndlingen Celsia er solgt for tresifret millionbeløp

Bærekraft-startupen selges videre nesten to år etter at DNB gikk inn som største investor. Kjøperen ISS er majoritets-eid av det internasjonale finansforetaket Deutsche Börse AG.

Morten Hillbom og Petter Reistad i Celsia.
Publisert Sist oppdatert

Aksjonærene i bærekraftsrapporteringsselskapet Celsia, med gründerne i spissen, har inngått en avtale om salg av selskapet til ISS-Corporate som er en del av Institutional Shareholder Services (ISS). 

DNB har gjennom sin venturearm vært den største eksterne investoren i selskapet, etter en emisjon i 2022 som verdsatte selskapet til 100 millioner kroner. Nøyaktig hva selskapet nå er solgt for vil partene ikke avsløre, men BankShift får bekreftet at millionbeløpet er tresifret.

Kjøperen ISS er majoritets-eid av Deutsche Börse AG, og er verdens ledende leverandør av løsninger for selskapsstyring og ansvarlige investeringsløsninger.

– Med dette spranget posisjonerer Celsia seg for videre sterk vekst gjennom ISS sin betydelige kundebase og brede partner nettverk, sier Anders Østensvig i DNB Ventures i en pressemelding.

– Når reisen nå ender etter kun 20 måneder er det med en blanding av vemod og glede. Samarbeidet med gründerteamet har vært svært godt, og det har vært inspirerende å jobbe med så flinke mennesker. Samtidig ser også vi hva det vil bety for selskapet å få en sterk industriell eier, så gründerne har hatt vår fulle støtte til salgsprosessen, sier Østensvig til nettstedet.

Tett banksamarbeid

Celsia gjennomførte allerede i 2022 et omfattende pilotprosjekt, der flere av DNBs kunder fikk tilgang til Celsias løsninger for bærekraftsrapportering. 

Denne dataen er imidlertid ikke inkludert i storbankens egen klimarapportering, kunne BankShift skrive tidligere i vår.

Siden da har DNB og Celsia samarbeidet tett, både kommersielt og som Celsias største investor.

– Jeg er imponert over engasjementet så mange i DNB har vist for oss, sier Reistad. 

– Vi har blitt invitert med på arrangementer, linket opp med relevante team og ressurspersoner i selskapet, og hatt finansdirektør Ida Lerner direkte involvert som vår «executive sponsor» for samarbeidet.

Sender staffetpinnen videre

Andre investorer i selskapet er blant andre Sparebank 1 SR-Bank, Bonheur, RunwayFBU, Firda og Startuplab.

Celsia har blant annet Entra, Aker og Storebrand på kundelisten som for tiden er på mer enn 300 selskaper.

Ifølge ISS sparer enkelte selskaper opp mot 80 prosent, sammenlignet med konvensjonelle tilnærminger til rapportering, i en prosess som er anslått av EU til å koste selskaper 320.000 euro per år. 

Ved midten av 2027, når rundt 50 000 selskaper i EU- og EØS-området må implementere rapporterings-krav, anslås de samlede rapporteringskostnadene å være 9,9 milliarder euro, hvorav 10 prosent forventes å gå til SaaS-leverandører.