RESULTAT

DNBs personkundeportefølje har krympet med 22 milliarder kroner 

Kundeflukten i personmarkedet har stoppet opp for DNB – men på 12 måneder har bankens personkundeportefølje krympet med 22 milliarder kroner.

Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB
Publisert Sist oppdatert

I andre kvartal hadde DNB et utlånsvolum i personkundemarkedet på 942 milliarder kroner. Det er det samme utlånsvolumet som banken hadde i først kvartal, det fremkommer av DNBs kvartalspresentasjon.  Utlånsvolumet i segmentet er likevel 22 milliarder kroner lavere enn det var ved utgangen av samme kvartal i fjor.

Ved utgangen av første kvartal 2024 hadde DNB et utlånsvolum som var 14 milliarder kroner lavere enn ved utgangen av 2023. Med andre ord tapte DNB over én milliard kroner i utlånsvolum i personkundeporteføljen hver uke i første kvartal. Nå har banken lykkes med å stoppe flukten, men de har heller ikke hatt noe vekst i segmentet.

Kundeflukten skjedde parallelt med mye bråk rundt Sbanken, men DNB ville ikke gå inn på hvilke del av banken kundene flyktet fra. Like etter at DNB presenterte kvartalstallene kuttet Sbanken boliglånsrenten, deretter gjorde DNB det samme for kundene som er til og med 34 år. En uke senere ble konserndirektør for personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, sparket fra stillingen og erstattet med Maria Ervik Løvold. Hun kom fra stillingen som  konserndirektør for teknologitjenester i DNB.

På bedriftssiden har banken økt utlånsvolumet med 1,3 prosent de siste 12 månedene til 976 milliarder kroner.

Høyere resultat

Totalt sett har bankens brutto utlånsvolum krympet med 0,5 prosent de siste månedene. Likevel har bunnlinjen økt.

DNBs resultat i andre kvartal 2024 var 10,8 milliarder kroner etter skatt. Det er 1,3 milliarder kroner, eller 13,8 prosent, høyere enn i samme kvartal i fjor, skriver DNB i en børsmelding.

- Lønnsveksten og et mer stabilt rentebilde har bidratt til et stemningsskifte blant kundene våre. Vi har sett en økning i søknader om boliglån, og henvendelsene som kommer til kundesenteret handler i økende grad om boligbytte, finansiering og planlegging av egen økonomi, uttaler konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, i børsmeldingen.

DNBs netto renteinntekter endte på 15,8 milliarder kroner i kvartalet. Det er en økning på 1,9 prosent fra forrige kvartal.  DNB skriver at  kundene fortsetter å spare, og stadig flere oppretter spareavtaler. 

Innskuddene fra personkundene har gått ned med 13 milliarder kroner på 12 måneder til 589 milliarder kroner, mens innskuddene fra bedriftskundene har gått opp med 46 milliarder kroner i samme periode til 889 milliarder kroner.

DNB i Q1 2024 🟢🟡🔴

Et knippe nøkkeltall fra rapporten for første kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parantes. 

🟢 Egenkapitalavkastning:  16,6 % (15,6 %)

🟢 Utlånsvolum: 1918 mrd. (1928 mrd.)

🔴 12 måneders utlånsvekst: -0,5 (-- %)

🟢  Kostnadsprosent: 34,8 % (35,1 %)

🟢  Resultat etter skatt: 10,8 mrd. (9,5 mrd.)

🟢 Netto renteinntekter: 15,8 mrd. (15,2 mrd.) 

🟢 Ren kjernekapital: 19 % (18,9 %)

🟢 Innskuddsdekning: 77.1 % ( 74.9 %)