VALG I USA

DNBs toppsjef i New York er forberedt på sosial uro: 
– Det er følelser i sving, uansett hvilken side man står på

Vidar Andersen leder 170 ansatte ved DNBs kontor i USA. Han tror den «forretingsmessige aksen» vil forbli stabil etter presidentvalget, men er mer usikker på den sosiale situasjonen. – Vårt ansvar å være forberedt, sier han.

Vidar Andersen leder DNBs kontor i New York.
Publisert Sist oppdatert

Presidentvalget i USA er i full gang, og uansett hvilket utfall vi ser onsdag morgen norsk tid, vil valget av landets neste leder påvirke markedene både i inn- og utland.

DNBs New York-kontor ble etablert i 1975 og ledes i dag av Vidar Andersen. Han forteller at de følger spent med.

– Vi har lenge vurdert hvordan valget i USA kan påvirke oss. Gjennom høsten har vi sett et volatilt marked, men aksjemarkedet har gått godt, og kapitalmarkedet har vært svært aktivt, forteller han. 

Andersen bemerker at man til tross for usikkerheten rundt valget ikke har sett negative økonomiske konsekvenser, og at det heller ikke har vært noen store faresignaler.

Heller enn aksjemarkedet, er det andre ting som uroer banktoppen.

Sosial uro

Andersen forteller at DNB spesielt har sett på to akser i sammenheng med valget: sosial uro og hvordan de skal forholde seg til det, samt det forretningsmessige.

– Vi følger nøye med på situasjonen gjennom nyheter og sikkerhetskanaler, og vi gir råd til våre ansatte om deres sikkerhet. Heldigvis har vi fleksibilitet i dag som gjør at ansatte kan jobbe hjemmefra, slik at de kan ta vare på seg selv, forteller han.

Det er rundt 170 ansatte ved DNBs New York-kontor, og ifølge Andersen er det folk som stemmer på begge sider. Han mener det er viktig at de viser respekt og omsorg for hverandre i en tid preget av sterke følelser.

– De siste årene har vi sett en økning i vold, for eksempel hendelser knyttet til BLM-demonstrasjonene. Da lærte vi at selv fredelige protester kan komme ut av kontroll, og dersom noe skulle skje, ønsker vi ikke at våre ansatte skal måtte reise til og fra jobb. Selv om vi ikke har indikasjoner på uro akkurat nå, er det vårt ansvar å være forberedt, sier han.

Bærekraft

Så er det den forretningsmessige aksen. Andersen forteller at uansett utfallet av valget, tror han ikke det vil få stor påvirkning på driften til DNB. 

– Vi har trygge posisjoner i fornybar energi og forventer ikke store endringer her, selv om Trump skulle vinne, sier han.

Han vedgår at retorikken mot det grønne skiftet er sterk, men behovet for mer energikapasitet, energiuavhengighet, arbeidsplasser og økonomisk aktivitet er likevel betydelige drivere. Han sier investeringstakten i solenergi, vindkraft og batteriteknologi har vært høy, og han han ikke tror dette vil endree seg dramatisk, selv om det kan bli større støtte til hydrokarboner og økt satsing på olje og gass. 

– Det er vår hovedtese, sier Andersen.

Symbolpolitikk

Et annet viktig tema er hvordan en mulig endring i Det hvite hus kan påvirke «Inflation Reduction Act». 

– Mange antar at en eventuell Trump-administrasjon vil redusere denne pakken noe, men det er antagelig kun symbolpolitikk. Majoriteten av subsidiene fra pakken går til republikanske delstater for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst, så vi forventer at hovedinnholdet i pakken består, forteller Andersen.

Han sier også at han nærer en liten bekymring rundt en mulig Trump-seier: 

– En eventuell Trump-seier kan medføre økt proteksjonisme, særlig i handelspolitikken og forholdet til Kina, noe som kan påvirke markedsmulighetene for enkelte bedrifter i USA. 

Gråt i valglokalene

Andersen forteller at stemningen ved New York-kontoret i dag er preget av en viss lettelse over at dagen endelig er her, selv om mange er nervøse for utfallet. 

– Det er følelser i sving, uansett hvilken side man står på, og kollegaer som stemte i helgen har delt historier om folk som gråt da de stemte i valglokalene. Nå håper vi på et svar uten sosial uro. Skulle det likevel oppstå uro, er vi forberedt på å håndtere det som best vi kan, forteller Andersen.