ALLIANSE

DSS: Fusjonen er ingen reaksjon på bank-exiten

Daglig leder i DSS påpeker at samtalene mellom De samarbeidende sparebankene og Lokalbank-alliansen har pågått en stund.

Daglig leder Espen Nilsen i DSS, som etter sammenslåingen vil overta en rolle i Frendegruppen.
Publisert Sist oppdatert

De samarbeidende sparebankene (DSS) og Lokalbank-alliansen har bestemt seg for å slå seg sammen. Etter det BankShift får fortalt har sammenslåingen vært et diskusjonstema over flere år.

– Vi har datet hverandre lenge. Nå oppdaterer vi sivilstatusen, flytter sammen og selger den ene leiligheten. Vi er begge en del av Frendegruppen, vi er medeiere og distributører av de samme produktselskapene og vi er sammen eiere av Verd Boligkreditt, så vi har en del flater hvor vi samarbeider godt allerede, sier daglig leder Espen Nilsen i DSS til BankShift.

Nilsen vil selv gå inn i en rolle i Frendegruppen, etter at gruppene har slått seg sammen. En sammenslåing han mener er naturlig.

– Vi har de samme verdiene og like styringsprinsipper. Så hvorfor skulle vi ligge med to strukturer? Det var mer rasjonelt å være én og samme, sier Nilsen.

De som forlot visste

I fjor kom beskjeden om at Haugesund Sparebank forlot DSS til fordel for Eika. Nylig kom også nyheten om at Skudenes og Aakra Sparebank velger å gjøre det samme. At sammenslåingen av DSS og Lokalbank er en respons på det, feier Nilsen raskt bort.

– Dette er ikke noe vi hiver oss ut i. Vi har hatt samtaler om dette lenge. At vi nå slår oss sammen med Lokalbank tror jeg ikke kommer som noen overraskelse på verken Haugesund eller Skudenes og Aakra, sier Nilsen.

Frendegruppen

Så til tross for at både DSS og Lokalbank-alliansen på starten av året inngikk et samarbeid i Frendegruppen, med flere, velger man nå også å gå sammen innad i samarbeidet. Det er det flere årsaker til.

– Det er en del ulike banker i Frendegruppen. Noen er veldig store, andre er mindre. De større bankene har det de trenger av ulikeartet kompetanse internt, mens de mindre har behov for mer samarbeid, blant annet på kompetanseområdet. 

– I Frendegruppen vil bankene få dekket produktselskapsbehov og teknologibehov på sikt, mens det sammenslåtte selskapet vil spille en viktig rolle i å ivareta kompetansebehov og andre behov som de større bankene ikke dekker via samarbeidet med andre, sier Nilsen.