FRENDE GRUPPEN

DSS-samarbeidet vil fortsette: – En videreutviklet 2.0-versjon som er bedre tilpasset

DSS-samarbeidet vil bestå, selv inn i ny allianse med andre uavhengige banker, i Frendegruppen.

Daglig leder Espen Nilsen i DSS.
Publisert Sist oppdatert

De Samarbeidende Sparebankene (DSS) inngår i det nye samarbeidet, Frendegruppen. Et større samarbeid som ligner noe på hvordan DSS allerede gjør det i sitt samarbeid. Men det betyr ikke at DSS forsvinner.

– Det blir ingen forandring i DSS-samarbeidet som følge av dette. DSS består og skal fortsatt være hovedsamarbeidsplattformen for DSS-bankene. Samtidig har DSS-bankene også vært med i Frende-samarbeidet i mange år allerede, sier daglig leder Espen Nilsen i DSS til Bankshift.

– For DSS-bankene handler ikke dette om å velge et nytt samarbeid eller om en retningsforandring. Det handler om å fortsatt velge et samarbeid vi har vært en del av i mange år, dog i en videreutviklet “2.0”-versjon som er bedre tilpasset behovene og omgivelsesbildet vi står i. Først og fremst skal Frendegruppen utvikle nye samarbeidsmuligheter innen produktselskaper, sier Nilsen.

Tror det blir tøffere

Han mener et styrket Frende-samarbeid betyr et styrket DSS, og omvendt. Og påpeker at veien inn i Frendegruppen for andre, kan være direkte, eller via DSS eller Lokalbank-alliansen. Og for DSS, var tiden moden for å gå inn i noe større, mener Nilsen.

– Timingen er god. Både fordi vi tror rammebetingelsene vil stramme seg til i de kommende årene, men også fordi mange banker og finansforetak har stor interesse for det samarbeidet som drives innenfor både Frende-samarbeidet, Lokalbank-alliansen og DSS. Vi skal nå gi en tydeligere kommunikasjon av våre verdiforslag for banker og finansforetak som ønsker et alternativ til tett alliansesamarbeid, sier han.

En paraplyorganisasjon

På spørsmål om hvordan han ser på det nye samarbeidet med flere banker, som i en form for en allianse, mener Nilsen Frendegruppen skal være et sterkt og alliansefritt samarbeidsalternativ for banker og finansforetak, og at det derfor blir mer riktig å se på det som et samarbeid, og ikke en allianse.

– Eksempelvis skal Frendegruppen være en paraplyorganisasjon uten mål om eget overskudd, bankene skal som tidligere ha direkte og valgfritt eierskap i produktselskapene og bankenes fortsatte selvstendighet og valgfrihet sikres i samarbeidet. Her blir bankene bare med på de nye initiativ man selv ønsker, enkelt og greit. Dette er viktige grunnprinsipper for alle involverte, sier Nilsen.

Han peker også på at det er attraktivt for DSS å jobbe med å forsterke og øke omfanget av det samarbeidet man allerede har med Frende-samarbeidet.

– Deltakerne har felles verdier i bunn og det det til felles at vi er veldrevne, likesinnede banker og finansforetak som er veldig opptatt av egen autonomi og kostnadseffektivitet. Vi tror at kostnadseffektiv drift, i kombinasjon med lønnsomme produktselskaper, er kritiske suksesskriterier for de som har ambisjon om langsiktig selvstendighet og valgfrihet, sier Nilsen.

Tar med seg tyngde inn i nytt samarbeid

I Frende-samarbeidet vil også DSS og Lokalbank-alliansen ha vekt bak seg nettopp fordi de er flere banker sammen. Dermed vil ikke Sparebankven Vest, Sparebanken Sør eller Sparebanken Øst teknisk sett være så mye større enn de andre i samarbeidet.

– Det er riktig at det finnes størrelsesforskjeller på banknivå i samarbeidet. Likevel er det slik at DSS-bankene samlet utgjør en betydelig størrelse i denne konteksten. Det samme gjelder Lokalbank-alliansen. Og når samarbeidsmodellen er «lean» og basert på likverd og valgfrihet, så handler det om å prate sammen for å finne gode konsensusløsninger på utvalgte samarbeidsområder og ikke om «rund baut»-samarbeid hvor kjøttvekten rår, sier Nilsen.

På spørsmål om hva man forventer i forhold til kjernebanksystem, som da er annerledes hos bankene innad i Frendegruppen, sier Nilsen at man er åpne.

– Vi har en bred inngang til hva man kan samarbeide om og på hvilken måte man skal samarbeide. Nye produktselskaper er helt klart en del av dette, og innkjøpssamarbeid på utvalgte områder er naturlig. DSS-bankene er på generell basis positive til deltagelse i alle nye initiativ i Frendegruppen som kan bidra til at DSS-bankene når sine mål om selvstendighet og effektiv bankdrift, sier Nilsen.