SPAREBANKDAGENE

EBA nekter å hjelpe Sparebankutvalget 

Sparebankutvalget har ved flere anledninger forsøkt å kontakte EBA for bistand med utredningen sin, men har fått blankt nei til svar. Under Sparebankdagene overgikk politikerne hverandre med løfter om at næringen skal bli hørt.

Politisk debatt under Sparebankdagene, ledet av Jan Erik Kjerpeseth, adm.dir. i Sparebanken Vest, helt til venstre.
Fra venstre: Kjerstin Wøyen Funderud - Finanskomiteen, Senterpartiet, Heidi Nordby Lunde - Finanskomiteen, Høyre, Tellef Inge Mørland - Finanskomiteen, Arbeiderpartiet, Sveinung Rotevatn - Finanskomiteen, Venstre.
Publisert

Under Sparebankdagene i Tromsø brukte lederen for Sparebankutvalget, professor cand. jur. og dr. juris Tore Bråthen, mye tid på å grundig forklare hvordan utvalget har kommet til  konklusjonene i utredningen sin.

– Utvalget har hatt en omfattende prosess, med totalt tolv fysiske og tre digitale møter for å ferdigstille arbeidet med utredningen. Det har vært så hektisk at jeg knapt har hatt tid til å stryke skjortene mellom slagene, sier Bråthen.

Noe av det mest oppsiktsvekkende han forteller fra scenen, er hvordan the European Banking Authority (EBA) nektet å imøtekomme utvalget med informasjon som kunne hjelpe dem i arbeidet sitt, til tross for at det har vært spørsmål fra EBA som har igangsatt prosessen med utredningen.

– Vi henvendte oss til EBA for å få en forklaring på brevet de sendte til norske myndigheter. Innen 24 timer fikk vi et kortfattet svar: nei. Deretter ba vi om et møte med EBA for å få en mer generell tilbakemelding om deres syn på norske egenkapitalinstrumenter. Fire uker senere kom deres andre svar: nei.

Senere på dagen fulgte en politisk debatt, ledet av Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest, hvor fire partier var representert.

– Vil dere følge opp EBA?

– Det er rart at EBA ikke vil svare på Norges spørsmål. Det er rart at de ikke vil kommunisere med oss, vedgår Tellef Inge Mørland fra Finanskomiteen, Arbeiderpartiet, under debatten.

Han ber næringen om hjelp med oppfølgingen mot EBA. 

– Vi kan fatte vedtak og forvente at Stortinget følger opp, men det er viktig at dere i næringen, samt Finans Norge og Sparebankforeningen, følger opp og sikrer at vi får gjennomslag på flere saker. Det er viktig å jobbe sammen, sier han.

– Finansdepartementet må få et klart svar fra EBA. Politikerne må gi en tydelig beskjed til finansdepartementet før de gjør store inngripende endringer i egenkapitalbeviset, sier Kjerpeseth, og stiller politikerne til veggs med et tydelig spørsmål:

– Vil dere følge opp departementet, slik at de følger opp EBA?

Mørland svarer at dette ligger implisitt i vedtaket som ble fattet i vinter.

– Departementet og tilsynet er sentrale aktører her, og jeg tenker dette er åpenbart. Utvalget viser at det er andre skisser og løsninger her, og vi har hørt mange forskjellige stemmer fra næringen. Markedet gir ikke dramatiske utslag som viser at noen skisser kan fungere, men vi tror det er best å ta en runde med EBA før vi endrer noe, sier Mørland.

Heidi Nordby Lunde fra Finanskomiteen, Høyre, er mer tydelig i sitt svar:

– Kortversjonen er JA, sier hun til applaus fra salen.

Skapt seg et problem

Kjerpeseth spør også politikerne om de kan kommentere på utredningene og egenkapitalbevisenes stilling. Her svarer Lunde at det er Finanstilsynet som har laget dette problemet for bankæringen.

– Norge har kommet til EBA og spurt om dette er riktig tolkning. Vi har skapt oss et problem her. Finanstilsynet har bidratt til å skape en usikkerhet som har vært unødvendig, mener jeg, sier hun, og legger til:

– Når vi er på utsiden av prosesser som berører oss selv, skaper dette usikkerhet. Norske jurister i departementene sitter og hardtolker regelverk hvor det egentlig er et betydelig handlingsrom for norske banker.

Mørland er på sin side uenig i denne vurderingen, og mener det var EBA som kom til Norge, men lover likevel en grundig utredning.

Sveinung Rotevatn fra Finanskomiteen, Venstre, sier han ikke enda har konkludert i saken med kundeutbytte.

– Jeg blir glad når jeg får kundeutbytte på konto, men det handler om å vurdere kundeutbytte mot andre faktorer. Fra et konkurranseperspektiv gjør det ting mer komplisert for kundene, og dette handler om transparens, sier han, og legger til at han lytter spent til utvalget og næringen i dette spørsmålet.

Gråter om natten

– Vi er i landet med de mest tilgjengelige folkevalgte, og vi forsøker å følge opp så godt og samvittighetsfullt vi kan, legger Rotevatn til.

Også de andre politikerne lover at næringen skal bli hørt i sine spørsmål.

– Historisk har vi hørt på næringen. Kapitalkravsforordningen som skal landes snart er et tegn på at vi ønsker en konkurransedyktig næring. Vi må bruke det politiske handlingsrommet, sier Mørland.

Lunde innrømmer at det å jobbe med reguleringene i banknæring er noen ganger kan være vanskelig.

– Vi ligger hjemme og gråter om natten, for å forstå alt det tekniske er svært krevende, spøker hun til latter i salen, og legger til:

– Vi er redde for å gjøre feil når vi utvikler politikk på området, og vi skal lene oss på Finansdepartementets vurderinger. Ingenting er verre for en næring enn reguleringskåte politikere som innfører midlertidige arbeidsgiveravgifter.

Intet svar

Flere av deltakerne BankShift snakket med ved Sparebankdagenes slutt, følte næringen hadde oppnådd god kontakt med politikerne, og forventet å bli sett og hørt av dem i etterkant av konferansen.

Sparebankforeningen har også vært svært vokale på at norske myndigheter nå må gjøre alt de kan for å opprette dialog med EBA og få klarhet i problemstillingen, før de gjør endringer i lovverket. Mon tro om de får svar.

BankShift har vært i kontakt med EBA med spørsmål om hvorfor de ikke har ønsket å svare på Sparebankutvalgets henvendelser, men har ikke fått svar på dette spørsmålet.