ARBEIDLIV

– Effektiviseringspress gir negativ dominoeffekt

Analyser fra DNB Liv viser frem effektiviseringsmedaljens bakside. Administrerende direktør i DNB Livsforsikring ber bankene være oppmerksomme på at én sykemelding sjelden kommer alene.

Administrerende direktør i DNB Livsforsikring, Anette Hjertø.
Administrerende direktør i DNB Livsforsikring, Anette Hjertø.
Publisert

Et økende effektiviseringspress gjør at stadig færre ansatte skal gjøre mer arbeid. Denne utviklingen skaper økt slitasje og fører til flere sykemeldinger, ifølge analyser fra DNB Liv. 

Administrerende direktør i DNB Livsforsikring, Anette Hjertø, mener at også bankene kan berøres av denne snøballeffekten, og ønsker å belyse at effektivisering har en pris.

Samme jobb på færre hender

For effektivisering er virkelig et summeord i næringen disse dager. 

Mange banker strammer inn livreimen og skal effektivisere driften for å skjære ned kostnadene. Så og si alle de store bankene varsler nedbemanning, noen ved å kun erstatte, som i Sparebank 1 Nord-Norge sitt tilfelle, 4 av 5 ansatte ved naturlig avgang.

Nylig ble det rapportert rekordlav kostnadsandel blant norske banker, og bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier påpekte i den forbindelse at flere banker må gjøre den samme jobben med færre årsverk til disposisjon. 

– Vi ser at bankene får ned kostnadene og har blitt mer effektive, og dette kan tyde på økt arbeidsbelastning – dette kan spille inn på (sykefraværs)margin.

Det har Sven Eide, sjeføkonom og leder for politikk i Finansforbundet, tidligere uttalt om saken til BankShift, etter at det ble kjent at finansnæringen er en av de to næringene med størst økning i sykefravær i 2024.

Analyser fra DNB Liv viser at høyt sykefravær og medarbeidere som jobber redusert, gir en tilleggsbelastning for bedrifter, som kan føre til enda mer sykefravær.

– Ved at medarbeidere av gode grunner jobber redusert, er sykemeldt, eller er helt eller delvis ufør, så kan dette bety at andre medarbeidere må yte over 100 prosent på kort eller lang sikt. Det gir ofte en negativ dominoeffekt med at høyt sykefravær igjen trigger sykefravær hos kollegaer, sier Hjertø.

Effektiviseringens pris

Hjertø peker på at mange bedrifter i dag må planlegge for et altfor høyt fravær, og at de må ta høyde for at også effektivisering har en pris. 

– Hvis disse personene over tid må yte mer enn de klarer er sjansen stor for at også de blir sykemeldt. Da havner bedriften fort i alvorlig trøbbel, fastslår hun.

Hjertø påpeker at arbeidstagere som er deltidssykemeldt, ikke kan bidra på samme måte og må samtidig skjermes for de tyngste oppgavene. Som oftest faller børen på kollegaene som er igjen. Vikarer kan være en løsning, men det tar ofte lang tid før en innleid person blir effektiv i jobben, sier Hjertø.

– De fleste store bankene i Norge er i én eller annen form for nedbemanningsprosess i effektiviseringsøyemed. Hvilke konsekvenser tror du dette vil få?

– Det er krevende å spå hvordan videre effektivisering i finansnæringen vil slå ut, men dette er noe arbeidsgivere bør være oppmerksomme på. De har et ansvar for å følge opp sykefravær og jobbe forebyggende. Dette må gjøres på bedriftsnivå, sier Hjertø, og legger til at når folk har vært sykmeldte i ett år og staten kommer inn, er det ofte for sent.