FUSJON

Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank planlegger fusjon

Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank inngår intensjonsavtale om sammenslåing. Det er den syvende bankfusjonen som er planlagt i år.

Fra venstre: Adm.dir. Rune Iversen i Marker, adm.dir. Glenn Haglund i Eidsberg, styreleder Anders Gimmingsrud i Eidsberg og styreleder Bjørg Dalane i Marker.
Publisert Sist oppdatert

De to Eika-bankene Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, skriver førstnevnte i en børsmelding.

Styrene i de to bankene har blitt enige om en intensjonsavtale som regulerer hovedpremissene for en sammenslåingen. Den sammenslåtte banken vil hete Marker og Eidsberg Sparebank og har som ambisjon å styrke bankenes stilling i sine nåværende geografiske områder i Østfold.

Nåværende banksjef i Eidsberg Sparebank, Glenn Malcolm Haglund, blir administrerende banksjef. Det foreslås av nåværende banksjef i Marker Sparebank,  Rune Iversen, blir styreleder i den sammenslåtte banken. 

– Sammenslåingen er strategisk riktig og viktig. Det sikrer lokalt eierskap og styrker bankens viktige posisjon i lokalsamfunnet. Dette skaper en enda bedre bank for kundene, de ansatte og lokalsamfunnene vi er en del av. Nå får vi kraft til å vokse og utvikle oss i takt med kundebehov og samfunnsutviklingen, sier Glenn Haglund, administrerende banksjef i Eidsberg Sparebank, i en pressemelding.

Oversikt: Bankfusjonene som er underveis

  • Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank (ventes fullført 2024, ukjent navn) LES MER
  • Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank (ventes fullført 2024, under navnet Rogaland Sparebank) LES MER
  • Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst (ventes fullført 2024, under navnet Sparebank 1 Sør-Norge) 
  • Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank (ventes fullført innen tre år, under førstnevntes fane) LES MER
  • Hjartdal og Gransherad Sparebank og Skue Sparebank (ventes fullført i tredje kvartal 2024, under navnet Skue) LES MER

  • Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank (ventes gjennomført i 2024, under navnet Marker og Eidsberg Sparebank) LES MER

Sist oppdatert: 19.03.2024

Større gjennomføringskraft

Basert på bankenes respektive regnskapstall ved utgangen av 2023, vil den sammenslåtte banken få forvaltningskapital på rundet 13,6 milliarder kroner og forretningskapital på rundt 17 milliarder kroner. Den rene kjernekapitaldekningen vil bli på 24,8 prosent.

Den sammenslåtte banken vil ved tidspunktet for intensjonsavtalen ha 7 bankkontorer og 86 årsverk.

– I en verden der kundene stiller stadig høyere krav til både rådgivning, produkter og digitale løsninger, samtidig som myndighetenes krav til bank- og finansnæringen blir strengere og mer komplekse, ser begge bankene behov for å styrke seg og vokse for å sikre en robust og sikker virksomhet med god kapitaldekning og en kompetent organisasjon i fremtiden, sier Haglund.

Bankenes målsetning er at fusjonsprosessen vil bli endelig besluttet i bankenes styrer 22. mars 2024, og i bankenes generalforsamlinger 29. april 2024. Etter foreløpig tidsplan legges det opp til gjennomføring av sammenslåingen senere i 2024.

Som normalt for de ansatte

I meldingen påpeker bankene at alle ansatte vil bli med videre i den sammenslåtte banken, og at alle kontor og filialer beholdes.

– Vi skal være en bank der folk er, både lokalt og digitalt. Den sammenslåtte banken skal ha forretningsadresse på Mysen og avdelingskontorer i Sarpsborg, Moss, Rakkestad, Ørje, Aremark og Rømskog. Målet er å være best på helhetlig økonomisk rådgivning, enten kunden vil treffe oss på skjerm eller fysisk i banken, sier Haglund.

Flere fusjoner underveis

Det har vært vanlig med en del fusjoner i det norske bankmarkedet det seneste tiåret, men trenden ser ut til å ha tiltatt den seneste tiden. Det er nå planlagt seks fusjoner i år, sett bort fra de som allerede har slått seg sammen.

Blant annet er SR-Bank i ferd med å gå sammen med Sparebank 1 Sørøst-Norge, for å danne landets tredje største bank. Også flere mindre banker er i ferd med å slå seg sammen. Nylig gikk fusjonen mellom Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank sammen i generalforsamlingen, og fra februar ble tre til én i nye Skagerrak Sparebank.

Sistnevnte opererer i Eika-alliansen, som har sett store bevegelser den seneste tiden. Eidsberg og Marker er også en del av Eika. Den nye alliansesjefen Steinar Simonsen har tidligere uttalt seg positivt til utviklingen

Gruppeute: Fra venstre: Anders Gimmingsrud (styreleder Eidsberg), Rune Iversen (adm banksjef Marker), Bjørg Dalane (styreleder Marker) og Glenn Haglund (adm banksjef Eidsberg).