ARBEIDSLIV

Eika: – Det er enklere å beholde kjønnsbalansen enn å få den opp

2016 ansatte Eika sin første kvinnelige utvikler. I dag er kvinneandelen på to av utviklerteamene over 40 prosent.

I Eika har de jobbet med å få opp kvinneandelen blant utviklerne.
Publisert Sist oppdatert

Eika har jobbet for å få opp kjønnsbalansen blant de som jobber med teknologiutvikling. I 2016 ansatte de sin første kvinnelige utvikler. I dag er kvinneandelen på teamet som jobber med utvikling av kredittløsninger 44 prosent og teamet som jobber med kundeflater har en kvinneandel på 41 prosent. Direktør for rådgiverflater og depotservice i Eika, Hildegunn Winther, forklarer at de har jobbet med å få kvinneandelen opp.

– Det er enklere å beholde kjønnsbalansen enn å få den opp. Hvis en kvinne vet at hun blir eneste kvinnen på et team, så er ikke stillingen like attraktiv. Nå har vi kommet over en magisk grense på rundt 40 prosent kvinner, da går ting av seg selv. Før vi nådde den grensen så måtte vi jobbe mer aktivt med det, sier Winther til BankShift.

Leder for kundeflatene i Eika, Johanne Seter Bråthe, forklarer at Eika tiltrekker seg kvinner blant annet gjennom å være representert med kvinner på karrieredager ved universitet og høyskoler. Hun påpeker at det tradisjonelt har vært færre kvinner enn menn som søker seg til teknologistudier, og at det derfor er viktig å være representert med begge kjønn når man ønsker å snakke med studentene.

– Andelen kvinner ved teknologistudiene er på vei opp og etter hvert som det blir flere kvinnelige teknologer, så blir teknologiutdannelse noe flere kvinner ser på som et alternativ, sier Seter Bråthe.

Lett å falle av hvis man er alene

Da Isabel Vestli startet som utvikler i 2016, var hun den første kvinnelige utvikleren Eika hadde i Oslo.

– Det var en kollega som sa til med at jeg var den første kvinnelige utvikleren han hadde jobbet med, og han hadde jobbet mange steder. Så jeg synes det er bra at kvinneandelen i Eika har kommet seg opp så raskt som den har. Nå snakker vi om mer en fotball i lunsjen, ler Vestli.

Fra venstre: Siri Asheim, Live Melkild og Isabel Vestli.

Seniorutvikler for kundeflate, Siri Asheim, påpeker at det er lettere å falle av hvis man er den eneste kvinnen på et team.

– Jeg er vant til å studere og jobbe på steder der det er mange menn. Man har kanskje lettere for å falle av hvis man blir den eneste kvinnen, sier Asheim.

Live Melkild ble ansatt som utvikler for kundeflate for et halvt år siden. Hun har funnet seg godt til rette og forklarer at det har noe å si at det er god kjønnsbalanse da hun ble ansatt.

– Før jeg begynte i Eika kjente jeg en del av kvinnene som jobbet her. Det hadde nok noe å si at det var et arbeidsmiljø med god kjønnsbalanse da jeg valgte arbeidsgiver, forklarer Melkild.

Ansetter de best kvalifiserte

Selv om Eika har hatt et fokus på å få opp kvinneandelen, så påpeker Winther at de ikke ansetter kvinner bare på grunn av kjønn.

– Vi ansetter dem som er best kvalifisert for jobben. Å gjøre noe annet tror jeg ville vært til skade for både den som ble ansatt og resten av de som jobber i Eika, poengterer Winther.

Eika har et sommerprogram der studenter får sommerjobb. Der får de det som Eika Gruppen beskriver som vanskelige oppgaver. På den måten får alliansen et innblikk i studentenes kompetanse og studentene får et innblikk i arbeidsmiljøet hos Eika. Det er mange av dem som er med i sommerprogrammet som senere blir ansatt.

Direktør for rådgiverflater og depotservice i Eika, Hildegunn Winther (t.v.), og leder for kundeflatene i Eika, Johanne Seter Bråthe.

Jobber for å få flere kvinnelige søkere

Seter Bråthe forklarer at kvinner og menn har forskjellige behov og preferanser når de leser stillingsannonser.

– Hvis vi utlyser en stilling og hovedsakelig får inn søknader fra menn, så må vi gjøre noe andreledes. Vi har for eksempel sett at hvis vi legger ut en liste med kulepunkter, så oppfyller alle kvinnelige søkere alt vi leter etter, mens menn søker uansett. Så det er kvinner som kanskje passer bedre som ikke søker. Derfor forsøker vi å utforme stillingsutlysninger slik at vi får flere kvinnelige søkere, sier Seter Bråthe.

Eika uthever blant annet en god kjønnsbalanse i sine stillingsannonser og bruker blant annet bilder med både kvinner og menn for å vise balansen i praksis. Winther forklarer at de forsøker å ansette kjønnsbalansert slik at de beholder en god balanse også i fremtiden.

– La oss si at vi skal ansette fem personer etter sommeren. Da forsøker vi å ansette med en kjønnsbalanse på 40/60 prosent, sier Winther.

– Har det blitt noen forskjell etter at kjønnsbalansen ble bedre hos dere?

– Jeg synes vi har fått et mer balansert arbeidsmiljø. Utfordringer og problemer blir løst gjennom en god dialog fremfor hardere konfrontasjoner. Begge kjønn har godt av en god balanse, avslutter Seter Bråthe.