RESULTAT

Enda et kvartal med milliardoverskudd for SMN

Inntektene fra datterselskapene øker, renteinntektene er gode og solide resultater i Sparebank 1-selskapene bidrar til et nytt kvartal med milliardresultat for Sparebank 1 SMN.

Konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson fortsetter å gjøre det han sier han skal gjøre.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har gjort det vi har sagt vi skal gjøre, å fokusere på lønnsom vekst. Det er spesielt i usikre tider som nå at sparebankene vinner terreng gjennom å ha is i magen og være til stede for folk, bedrifter og lokalsamfunn. Det har vi gjort i over 200 år, og det skal vi fortsette med, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i en pressemelding.

Resultat etter skatt endte på 1015 millioner kroner og etter første halvår er det samlede resultat på 2098 millioner. Det tilsvarer en egenkapitalavkastning på 15,4 prosent for kvartalet og 15,6 prosent for halvåret – godt over bankens mål på 13 prosent.

Datterselskaper leverer

Et viktig bidrag til overskuddet kommer fra provisjonsinntektene. De endte på 698 millioner kroner i andre kvartal, opp fra 561 millioner kroner i samme periode i fjor.

Økningen kommer av at både SpareBank 1 Regnskapshuset SMN og EiendomsMegler 1 Midt-Norge, øker sine markedsandeler. Sistnevnte har økt markedsandelen fra 36,9 prosent første halvår i fjor til 37,5 prosent, samtidig som aktiviteten i boligmarkedet har tatt seg opp. 

Også provisjonsinntektene fra lån solgt til SB1 Boligkreditt øker kraftig, som følge av økt volum og økte renter. 

Det samme gjelder inntektene SMN får fra sin eierandel i tilknyttede selskaper i Sparebank 1-alliansen. Den samlede resultatandelen fra disse var på 148 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 85 millioner i samme kvartal i fjor. Resultatet var likevel lavere enn i første kvartal grunnet lavere resultatandel i Sparebank 1 Gruppen, som følge av nedskrivning i Kredinor.

Solid kapitalsituasjon

Kjernekapitaldekningen i banken var på 18,5 prosent ved utgangen av andre kvartal. Dette ligger godt over både myndighetenes krav og konsernets egne mål, ifølge banken. 

– SpareBank 1 SMN har en soliditet som gjør at vi kan stå sammen med kundene gjennom urolige tider, sier Janson i meldingen.

Tap på utlån og garantier endte på 47 millioner kroner i andre kvartal. Det er en økning sammenlignet med første kvartal da tapene var 24 millioner kroner, men er fortsatt på et lavt nivå i bankens øyne. 

Driftskostnadene på 818 millioner er på omtrent på samme nivå som første kvartal. Samlet for første halvår er de på 1600 millioner kroner. Høyt aktivitetsnivå i datterselskapene angis som en årsak til  økningen.

Sparebank 1 SMN i andre kvartal

Et knippe nøkkeltall fra rapporten for andre kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes. 

🟢 Egenkapitalavkastning: 15,4 % (15,1 %)  

🟢 Brutto utlånsvolum: 241,8 mrd. (232,1 mrd.)  

🔴 12 måneders utlånsvekst: 4,2 % (12,9 %)  

🟡 Kostnadsprosent: 41 % (41 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 1,015 mrd. (923 mill.)  

🔴 Tap: 47 mill. (29 mill.) 

🟢 Netto renteinntekter: 1,31 mrd. (1,11 mrd.)  

🟢 Netto rentemargin: 2,67 % (2,40 %)  

🔴 Ren kjernekapital: 18,5 % (19,1 %)  

🔴 Innskuddsdekning: 58 % (60 %) 

Kostnadnivået er dog klart høyere enn i andre kvartal i fjor da driftskostnadene endte på 683 millioner. I rapporten skriver banken: «Konsernet opplevde kostnadsvekst gjennom fjoråret som følge av engangseffekter, investeringer i teknologiutvikling, satsinger og kompetanse. Kostnadsutviklingen i konsernet har et særskilt fokus, og kostnadsveksten skal normaliseres».

Kostnadsprosenten ligger stabilt på 41 prosent i andre kvartal. Det er fortsatt noe over det ønskede målet om ligge under 40 prosent.

Utlånsveksten har falt i løpet av det siste året. Ved utgangen av andre kvartal var veksten siste 12 måneder på 4,2 prosent mot  12,9 prosent på samme tid i fjor. Veksten er noe bedre i privatmarkedet enn i bedriftsmarkedet, henholdsvis 4,6 og 3,4 prosent.

Bruker penger på AI

SpareBank 1 SMN er også stolt over å ha inngått et samarbeid med NTNU om kunstig intelligens. SMN blir partner i universitets AI-lab, og skal over de neste fem årene bidra med 40 millioner kroner av bankens samfunnsutbytte til forskning og utvikling i konkrete prosjekter.

– Kunstig intelligens vil trolig revolusjonere både arbeidsmetodikken til bedriftene og hverdagen til folk. Et av de fremste forskningsmiljøene innenfor dette området ligger midt i vårt virkeområde her i Midt-Norge. Derfor er vi stolte over å bidra med både investeringer, kompetanse og data slik at både banken, kundene og folk flest kan dra nytte av det, sier  Jan-Frode Janson.