ARBEIDSLIV

Endring i opsjonsordning inkluderer flere fintech-bedrifter

Finansforbundet er positiv til utvidelsen, men mener at mer kan gjøres for fintech-næringen.

Sven Eide, sjeføkonom og leder for politikk i Finansforbundet.
Publisert

Et forslag om å utvide skatteinsentivordningen for norske oppstartsselskaper, vil påvirke landets fintech-startsups. 

– Endringen som kommer nå, utvider grensen for selskaper som faller innenfor, og gjelder grensen for balansesum, forklarer Sven Eide, sjefsøkonom og leder for politikk i Finansforbundet.

– Balansesummen utvides fra 80 til 200 millioner kroner. Dette vil ha en effekt på Norges fintech-startups og føre til at flere vil bli inkludert i ordningen, sier han.

– Endringen kommer også med en utvidelse på hvor mange ansatte bedriften kan ha, samt en utvidelse på stiftelsesår, men dette vil ikke ha like mye å si for fintech-næringen, forklarer han.

Ekskluderes grunnet næringskoder

Finansforbundet er glade for at ordningen utvides, men etterspør nok en gang at begrensningen i forhold til næringskoder skal bort. I dag fungerer ordningen slik at selskaper ekskluderes automatisk på grunnlag av næringskoder.

Dette gjelder hvis næringshovedområde består av kode 64 (Finansieringsvirksomhet), 65 (Forsikringsvirksomhet og pensjonskasser, unntatt trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning) og 66 (Tjenester tilknyttet finansierings- og forsikringsvirksomhet). 

– Det er jo bra at det kriteriet utvides, men næringsbegrensningen består. Den kunne vi ønsket oss at fjernes, sier Eide.

PSD3

I tillegg kommer han med en annen oppfordring til myndighetene, denne vedrørende reguleringen om open finance, PSD3 (Payment Services Directive). Denne reguleringen skal tillate enda mer datadeling innen finanssektoren. 

– Når denne vedtas i EU, må den innføres i norsk lov så raskt som mulig, for det vil være viktig for fintech-næringen. Denne reguleringen vil være bra for konkurranse, for innovasjon og fintech-næringen. Vi må ikke bli hengende etter her.

Endringene gjelder ordningen for beskatning av ansatteopsjoner i selskap som er i oppstarts- og vekstfasen, en ordning som kom på plass i 2022. Forslaget ble først nedstemt ved en feil i Stortinget (Dagens Næringsliv), men det er nå rettet opp og forventet vedtatt neste uke.

LES OGSÅ: