ARBEIDSLIV
Enighet om hovedavtale: – Ikke tilstrekkelig over tid
Selv om både Finans Norge og Finansforbundet gikk fra forhandlingsbordet uten å ha avklart viktige punkter fra begge sider, er partene fornøyde.

Finansforbundet og Finans Norge ble enige om hovedavtalen etter forhandlinger onsdag og torsdag. Partene klarte likevel ikke å bli enige om punktene som ble dratt frem før forhandlingene startet.
Finansforbundet ønsket at det ble satt ned en regulering på kunstig intelligens (KI) i bransjen, mens Finans Norge ville ha en endring rundt tillitsvalgtes medvirkning ved ansettelser og lønnsfastsettelser.
– Vi fikk et balansert resultat, så samlet sett er vi fornøyde med hovedresultatet av hovedforhandlingen. Men vi skulle gjerne sett at vi kom frem til en enighet på å regulere kunstig intelligens, sier advokat i Finansforbundet, Pål Behrens, til Bankshift.
Finansforbundet fikk ikke med seg Finans Norge på punktet, men partene ble enige om å opprette et fagforum for KI i finans.
– I førsteomgang var det et samarbeidsutvalg det ble, så skal vi jobbe mer med det videre. Vi mener dette ikke er tilstrekkelig over tid, men det vil ta noe lengre tid å få på plass en regulering enn vi hadde håpet på, sier Behrens.
– Utfordrende
Også Finans Norge er generelt fornøyde med hvordan forhandlingene utspilte seg, til tross for å ikke ha fått endret viktige punkt.
– Det var utfordrende til å begynne med, men vi fikk etter hvert brakt forhandlingene inn på et godt spor, sier forhandlingsdirektør Thomas Keiserud i Finans Norge til Bankshift.
Han er ikke nevneverdig bekymret for at partene har signert en avtale der viktige krav på begge sider er uavklart.
– Hvis det er store endringer som skal skje i hovedforhandlingene, så skjer det gjerne gjennom utvalgsarbeid, mener han.
Utvalg skal se på lønn
Blant annet er det satt ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere særordningen i finanssektoren, som kobler tillitsvalgte på individuelle lønnssamtaler.
– Det er ikke vanlig i resten av næringslivet. De involveres gjerne på et litt mer overordnet nivå. Det vil vi se på sammen med Finansforbundet.
En innstilling fra utvalget skal leveres før årsskiftet, som også Finansforbundet mente var en god ide.
– Når det gjelder selve ansettelsene, så mener vi at det fungerer bra i virksomhetene i dag. Da ser vi ikke noe behov for å endre dette. Det er et godt system som fungerer bra, sier Behrens.
– Men vi har sagt at det kan være greit å se på lønnsfastsettelsen, der har vi satt ned et utvalg for å eventuelt fremme alternativer til den lokale lønnsdannelsen som finnes i dag, sier Behrens.