RESULTAT

Enorm utlånsvekst og innskuddsdekning på over 100 prosent: – Tilsynet etterlyste vekst. Det skal de få

Oslofjord Sparebank fikk en organisk utlånsvekst på over 16 prosent i fjor - opp fra knappe tre prosent året før. Pragmatisme, vekststrategi og en navneendring ligger bak tallene, ifølge banksjefen.

Administrerende banksjef i Oslofjord Sparebank, Bjørn-Erik Øverland.
Publisert Sist oppdatert

I fjerde kvartalt 2024 steg brutto utlånsvolum for Oslofjord Sparebank til 3,85 milliarder kroner, opp fra 3,31 milliarder kroner – noe som tilsvarer en en vekst på 16,24 prosent de siste 12 månedene, mot en mer moderat vekst på 2,94 prosent året før. 

– Dette er jo utlånsvekst vi ofte ser i forbindelse med fusjoner. Hva har dere gjort?

– Vi har flyttet til byen og byttet navn, noe som har hatt en positiv effekt. I tillegg har vi nisjet oss inn mot spesifikke kundegrupper, kan administrerende banksjef i Oslofjord Sparebank, Bjørn-Erik Øverland, stolt fortelle til BankShift.

Øverland sikter til at banken byttet navn fra Fornebu Sparebank til Oslofjord Sparebank i februar 2022.

Han kan fortelle at banken tidligere har hatt en stødig, men mer moderat vekst, med fokus på kvalitet og tett kundedialog.

– Nå har vi åpnet opp mer, og vi har god kontroll på utlånsbøkene, forteller Øverland.

Innskuddsdekning på 105 prosent – «lavt»

Tallene for innskuddsdekning kan også resultere i hevede øyenbryn. For fjerde kvartal ligger innskuddsdekningen til banken på 105,06 prosent, opp fra 93,96 prosent året før.

I rapporten står det at kundeinnskuddene består av både ordinære innskudd fordelt på ulike bankprodukter og klientkontoinnskudd, som varierer i størrelse gjennom året. 

Totalt har kundeinnskuddene økt med 932,3 millioner kroner, tilsvarende 30,0 prosent, mot fjorårets -150,0 millioner kroner, tilsvarende -4,6 prosent. 

Ser vi bort fra klientkontoinnskudd, har innskuddene økt med 167,4 millioner kroner, tilsvarende 12,2 prosent hittil i år, ifølge rapporten.

Tidligere har Øverland uttalt at den høye innskuddsdekningen har sammenheng med klientmidler fra en landsdekkende eiendomsmeglerkjede som er kunde hos dem.

Den gang forklarte han også at banken plasserte overskuddene som innskudd i andre banker og i Norges Bank, slik at banken beholder likviditeten i midlene.

– Den høye innskuddsdekningen har fortsatt sammenheng med klientmidler, forteller Øverland til BankShift i dag.

– Dette varierer gjennom året, ettersom klientmidlene kommer inn i forbindelse med boligoppgjør. Nivået er alltid lavest ved nyttår, så det vil ikke falle ytterligere, men snarere øke i de kommende kvartalene.

Endring i BM

Øverland kan fortelle at kundeveksten i all hovedsak kommer fra bankens kjerneområde, det vil si innenfor en times kjøring fra Oslo rådhus, hvor bankens hovedkontor ligger.

Utlånsveksten til banken har vært jevnt fordelt på omtrent 16 prosent både i personmarkedet og bedriftsmarkedet. Per i dag er fordelingen mellom markedene 80/20, men Øverland kan avsløre en ambisjon om å øke andelen i bedriftsmarkedet, hvor banken ser stor etterspørsel. 

– Byggebransjen er under sterkt press og det oppføres knapt nybygg i hovedstaden. Vil dette påvirke strategien?

– Vi ser en endring i markedet, og har i det siste gjort en vridning bort fra finansiering av utbygging, og satser i større grad på andre typer bedriftsfinansiering.

Kostnader ned

Parallellt med vekst i utlån, falt kostnadsprosenten til 37,53 prosent, fra 45 prosent i samme periode året før.  

Noe skyldes økt inntjening, samt at sammenligningsåret var et konverteringsår med flere ekstraordinære kostnader, men Øverland forteller at banken også jobber effektivt med kostnadene.

– I en tid hvor alle snakker om effektivisering, hva er hemmeligheten?

– De holder vi gjerne for oss selv, sier Øverland lurt, men kan legge til:

– Det at vi er lokalisert på ett sted, gir oss gode muligheter for effektiv drift. Vi er pragmatiske og driver kun med ren bankvirksomhet. Men det som er morsommere enn å kutte kostnader, er å øke inntektene, og det har vi virkelig fått til i 2024.

Fikk kritikk

I april 2024 gjennomførte Finanstilsynet et tilsyn hos Oslofjord Sparebank og kom med flere bemerkninger i sin rapport. Blant annet skrev de at «banken har tydelig konsentrasjonsrisiko mot eiendomsmarkedet og høy risiko i BM-porteføljen».

– Vårt marked er konsentrert rundt Oslo og vi vil fremdeles ha mest eiendomsengasjementer på bøkene, sier Øverland om kommentaren fra tilsynet.

I tillegg pekte tilsynet på manglende presisjon i bankens internkontroll og ønsket en mer tydelig vekststrategi. Til dette kommer det kontakt fra banksjefen:

– Ja; tilsynet etterlyste vekst. Det skal de få!

– Aldri stått sterkere

Kampen om kundene tilspisser seg i 2025, ikke minst med etableringen av Sparebank 1 Sør-Norge, samt at Sparebanken Norge vil gjøre sitt inntok i hovedstaden.

Øverland later imidlertid ikke til å være veldig bekymret:

– Vi skal fortsette å jobbe med det vi kan og det vi har blitt gode på over tid. Vi har våre nisjer som vi skal videreutvikle, og dette vil bidra til videre vekst, sier han, og legger til:

– Vi er i en sterk posisjon og har aldri stått sterkere som bank.

I korte trekk: Oslofjord Sparebank

Q4 2024

🟢 Egenkapitalavkastning: 12,2 % (11,89 %) 

🟢 Brutto utlånsvolum: 3,85 mrd. kr (3,31 mrd. kr)

🟢 12 måneders utlånsvekst: 16,24 % (2,94 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 12,8 mill. kr (10,4 mill. kr) 

🟢 Tap: 3,4 mill. kr (2,3 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 35,1 mill. kr (32 mill. kr) 

Hele 2024

🟡 Egenkapitalavkastning: 11,89 % (11,89 %) 

🟢 Kostnadsprosent: 37,53 % (45,00 %)

🟢 Resultat etter skatt: 68 mill. kr (52,5 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 139,5 mill. kr (126,2 mill. kr) 

🟡 Netto rentemargin: 2,28 % (2,32 %) 

🔴 Ren kjernekapital: 21,3% (22,2%)

🟢 Innskuddsdekning: 105,06 % (93,96 %)