FUSJON

Banksjef Dag Sandstå i Tysnes Sparebank og administrerende banksjef Bente Haraldson Syre i Haugesund Sparebank.

Enorme tap utsetter fusjonen mellom Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank

Tysnes Sparebank melder om nedskrivinger på 77 millioner kroner – Haugesund Sparebank varsler krav om reforhandling av bytteforholdet i fusjonsplanen mellom de to bankene.

Publisert Sist oppdatert

Haugesund Sparebank har varslet Tysnes Sparebank om krav om reforhandling av bytteforholdet i fusjonsplanen, det skriver Haugesund Sparebank i en børsmelding.

Grunnen er at Tysnes Sparebank melder om tapsavsetning i størrelsesorden 77 millioner kroner. Tapsavsetningen får betydning for gjennomføring av sammenslåingen med Haugesund Sparebank. En reforhandling av bytteforholdet og andredeler av fusjonsplanen må forventes å utsette tidspunkt for gjennomføring av sammenslåingen til begynnelsen av februar 2025. De to bankene har fått alle nødvendige godkjenninger fra myndighetene og skulle etter planene fusjoneres 1. november. Ifølge børsmeldingen løper Fusjonsprosessen for øvrig som planlagt.

Tapsavsetningen i Tysnes er relatert til eiendomsprosjekter hvor kundene er i mislighold. I et insolvens-scenario vil det være utfordrende å få realisert sikkerheter i tilstrekkelig grad til å unngå tap.

De aktuelle engasjementene er nå nedskrevet betydelig og innebærer samlet en total nedskrivning av bedriftsmarkedsporteføljen i Tysnes Sparebank på 77 millioner kroner. Banken anser ytterligere tap på disse engasjementene som lite sannsynlig. Tysnes Sparebank vil fortsatt oppfylle minimumskravet til ren kjernekapitaldekning.

I børsmeldingen poengteres det at fusjonsplanen for sammenslåingen bygger på sparebankenes økonomiske stilling da forhandlingene ble gjennomført. Bankene har tidligere avtalt at dersom det etter sparebankenes avlagte regnskap per 30. september 2023 avdekkes nye opplysninger som må antas å være av vesentlig betydning for gjennomføring av sammenslåingen, kan styrene i Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank før gjennomføringsdato kreve nye forhandlinger eller alternativt, med godkjenning fra generalforsalingen / forstanderskapet, trekke tilbake sparebankens tilslutning til fusjonsplanen. Et avvik på mer enn 1,5 prosent av egenkapitalen anses å være av vesentlig betydning. I forhold til alternativet med å trekke tilbake bankenes tilslutning til fusjonsplanen, skal et avvik på mer enn 3 prosent av egenkapitalen anses for å være av vesentlig betydning.

Det kan ikke gis noen garantier for informasjon om tapsavsetningen i Tysnes Sparebank eller om denne vil endre seg. Tysnes Sparebank er i løpende dialog med relevante parter og andre interessenter, herunder andre sikrede kreditorer.