KUNSTIG INTELLIGENS

EU-kommisjonen starter høring om KI i finanssektoren

Kommisjonen ønsker innspill til hvordan det går med implementeringen av kunstig intelligens i finanssektoren og oppretter en rekke arbeidsgrupper.

Kunstig intelligens ble blant annet illustrert på denne måten under Finansnæringens dag 2024.
Publisert

EU-kommisjonen har publisert en høring om kunstig intelligens (KI) i finanssektoren, med frist for innspille den 13. september.
Formålet med undersøkelsen er å identifisere de viktigste bruksområdene for KI, samt fordelene, utfordringene og risikoene forbundet med bruk av KI i finanssektoren. Funnene vil publiseres i en rapport fra EU-kommisjonen.

Med høringen ønsker kommisjonen å utrede de ulike fordelene og ulempene ved KI innen finansnæringen, og respondentene får anledning til å utrede arbeidet med KI i forhold til blant annet svindeldeteksjon, risikostyring, AML-arbeid og kostnadsomfang.

EU-kommisjonen oppfordrer også til deltakelse i arbeidsgrupper om KI, som skal organiseres i samarbeid med The European Forum for Innovation Facilitators (EFIF) og de europeiske finanstilsynsmyndighetene for bank-, forsikrings- og verdipapirmarkeder (EBA, EIOPA og ESMA).  

En av de sentrale arbeidsgruppene er EU fintech-lab, hvis hensikt er å øke den tilsynsmessige kapasiteten og dele kunnskap om nye teknologier.

Arbeidsgruppene skal møtes i fjerde kvartal 2024 for å samle inn data. Målet er å støtte europeiske oppstartsbedrifter og små- og mellomstore bedrifter i utviklingen av sikker og GDPR-vennlig KI.

Høringen er en del av en bredere digital finansstrategi fra EU-kommisjonen. Strategien fokuserer på å fremme innovasjon i finanssektoren gjennom bruk av nye teknologier som kunstig intelligens, maskinlæring og blokkjede-teknologi.