INTERNASJONALT

Evergrande faller – tidenes nest største konkurs

En domstol i Hongkong har gitt ordre om at den gjeldstyngede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skal tvangsoppløses.

En dommer i Hongkong ga mandag ordre om tvangsoppløsning av det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande, som ikke har klart å komme opp med en overbevisende plan for å redde økonomien i selskapet.
Publisert Sist oppdatert

Selskapet har slitt økonomisk lenge, og retten lot seg ikke overbevise om at Evergrande ville klare å komme i havn med en omstruktureringsavtale med kreditorene.

– Med tanke på den åpenbare mangelen på fremdrift mot å legge fram et levedyktig forslag til restrukturering, mener jeg det er riktig for retten å beordre tvangsoppløsning av selskapet, og jeg gir derfor en slik ordre, sa dommer Linda Chan mandag morgen.

Aksjekursen stupte mer enn 20 prosent på Hongkong-børsen etter at kjennelsen var klar. Kort tid etter ble handelen stanset.

Det er anslått at selskapet har gjeld tilsvarende svimlende 3500 milliarder kroner, og  konkursen er omtalt som den nest største i historien – kun overgått av Lehman Brothers. Storbanken hadde riktignok mer enn dobbelt så store forpliktelser da den gikk over ende i 2008 og på mange måter utløste finanskrisen. 

BBC er blant mediene som skriver at Evergrande-konkursen kan få innvirkning på det finansielle systemet i Kina, blant annet ved at bankene får låne ut mindre.