Få med deg alt av finansnyheter fra fellesferien

Velkommen tilbake på jobb etter en velfortjent fellesferie, disse nyhetene skrev BankShift om i de tre ukene.

Publisert

Her er de viktigste nyhetene som ble omtalt av BankShift i fellesferien (Uke 28, 29 og 30).

Stavanger kommune forlot SR-Bank

BankShift kunne avsløre at Stavanger kommune går fra Sparebank 1 SR-Bank til DNB, på tross av at SR-Bank har det billigste anbudet.

– SR-Bank var billigst og DNB har bedre tekniske løsninger og bedre service. Derfor valgte vi dem, sa Hanne Karin Fjelde Krog i Stavanger kommune.

Direktør i BM Storkunde i SR-Bank, Elin Bue, kommenterte at banken måtte ta lærdom av de punktene som kommunen ment at banken ikke leverer godt nok på.

Konserndirektør for store selskaper i DNB, Harald Serck-Hanssen, sa til BankShift at de har utviklet en betalingsplattform som flere offentlige aktører liker. De siste 18 månedene har banken fått inn flere helseforetak, NAV og Skatteetaten som kunder.

– DNB gir den prisen vi mener er rett, så er det hyggelig at kundene ser verdi i betalingsplattformen vi har utviklet og servicen vi tilbyr. Vi foretrekker å vinne anbudene på kvalitet fremfor pris, kommenterte Serck-Hanssen.

DNB åpner for Apple Pay

EU-kommisjonen annonserte at de har kommet til enighet med Apple om å åpne for kontaktløs betalingsteknologi (NFC) på Iphone til andre mobile lommebøker. Vipps mente at avtalen er en betydelig seier etter en årelang kamp om fri konkurranse for betalinger på mobil.

Dagen etter kunngjorde DNB at det vil tilby Apple Pay til kundene sine innen utgangen av året.

–  At DNB åpner opp tar vi som en utfordring og motivasjon til å levere varene, uttalte Vipps Mobilepay-sjef Rune Garborg i en epost til BankShift.

Johannes Vallesverd i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM), mener at samarbeidet deres med finansbransjen gir grunn til optimisme på tross av at bankenes innsats mot bedrageri kun fører til at en brøkdel av de kriminelle blir tatt.

Sparebank 1 forklarte til BankShift at de vurderer Apple Pay.

Personkundene rømmer fra DNB og Danske Bank

DNB la frem tall for andre kvartal. Tallene viste at bankens personkunde portefølje var krympet med 22 milliarder kroner på ett årMaria Ervik Løvold overtok som konserndirektør for personmarked i DNB i starten av mai, etter at  Ingjerd Blekeli Spiten fikk sparken. Ervik Løvold påpekte overfor BankShift at utlånsvolumet har stabilisert seg siden første kvartal.

– Vi har jobbet knallhardt og vi er glade for at vi stopper tapet av kunder dette kvartalet. I andre kvartal var det en liten oppgang i boliglånsaktiviteten, sa Ervik Løvold.

For Danske Bank er personkundeporteføljen krympet ende mer. I fjor sommer ble det kjent at Nordea kjøper personkundeporteføljen til Danske Bank i Norge. Salget skal gjennomføres i slutten av 2024. Siden den gang har Danske Banks utlån til det norske privatmarkedet falt med 28,5 milliarder danske kroner til 92,1 milliard, ned fra 120,6 milliarder danske kroner. Det tilsvarer en reduksjon på 23,6 prosent.

Etter kjøpet ble annonsert ble det klart at 316 Danske Bank-ansatte skulle bli med porteføljen over til Nordea. Siden den gang har porteføljen krympet, men hovedtillitsvalgt i Danske BankEllen Lorentzen Stene, tror ikke at den krympede personkundeporteføljen kommer til å påvirke hvor mange ansatte som blir med over til Nordea.

Kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Johannes Utvåg, uttalte at antall medarbeidere som kommer fra Danske Bank til Nordea ikke i utgangspunktet påvirkes av porteføljestørrelsen. 

Nordea har hatt en stor nedgang i utlån til storkunder i andre kvartal 2024. Nedgangen de siste 12 månedene har vært på 7,5 prosent. Konserndirektør i Nordea, Snorre Storset, forklarte til BankShift at det er svingninger i storkundemarkedet.

– Mange av dem har gått til obligasjonsmarkedet og vi har tilrettelagt for det. Det har også påvirket vårt utlån til dem. Som følge av et sterkere shippingmarked, har en del kunder også valgt å betale ned på sine kredittfasiliteter. Markedsandelen vår innen utlån er for øvrig uendret innenfor storkunder, sa Storset.

Resultater

Etter resultatpresentasjonen kjøpte Oljefondet seg opp i Nordea og har passert terskelen på 5 prosent og ble den nest største eieren i banken.

Marion Ulander blir permanent norgessjef i Handelsbanken og bankens norske filial leverer betydelig bedre i andre kvartal i år enn i samme kvartal i fjor.

Fremtind leverte et resultat før skatt på 728 millioner kroner i første halvår 2024. Det er opp fra 346 millioner kroner i samme periode i fjor. Slik ble resultatet delt på eierbankene.

Sparebanken Øst hadde god vekst i personmarkedet gjennom kontorkanalen i andre kvartal, men banken fortsetter å miste kunder fra digitalkonseptene. Banken forlenget også avtalen med Tietoevry, men partene nevnte ikke noe om lengden på den nye avtalen.

Obos-banken fortsetter veksten og har hatt en utlånsvekst på 12 prosent siste 12 månedene.

Banking driver veksten hos Tietoevry og  administrerende dirketør Kimmo Alkio forklarte at software-forretningene, Tietoevry Banking og Tietoevry Industry hadde en vekst på 5 prosent. Videre forklarte han at Tietoevry Banking signerte viktige kontrakter med kunder og oppnådde en rekordhøy ordrebok.

Nordnet leverte sitt beste resultat i Norge.  I rapporten til det svenske selskapet skriver de at det vil komme flere nyheter innen Private Banking-segmentet i andre halvdel av 2024.

Andre nyhetssaker fra fellesferien

  • BankShift kunne avsløre at Husbanken avbrøt et samarbeid med kjernebankleverandøren Temenos, før systemene var oppe og gikk.

– Vi er i dialog med Temenos rundt avslutningen av avtalen, og har ingen kommentarer ut over det som fremgår av årsrapporten så lenge den dialogen pågår, forklarte fungerende kommunikasjonsdirektør i Husbanken, Are Martin Sauren.

  • Professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i OsloMarte Eidsand Kjørven, sa at BankID muliggjør økonomisk kriminalitet. Det fikk forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergårdtil å reagere. Professoren svarte med en kronikk i hos BankShift der hun mente at hun tydeligvis hadde truffet et ømt punkt.
  • NTNU i Trondheim har gått sammen med Sparebank 1 SMN, BN Bank, KLP Banken og Sparebank 1 Østlandet om å utvikle et studietilbud rettet mot rådgivere i bank- og finansnæringen. Studiet heter Bærekraft for finansnæringen og er planlagt å gå allerede høsten 2024.
  • Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mente at økonomisk vold og måter å stoppe det på er en tematikk som ikke blir diskutert nok i Norge. Hun vil ha norske banker med for å hjelpe ofre ut av økonomisk vold.

– Det er vanskelig for helsemyndighetene å løse dette problemet alene og jeg mener at det er bankenes sosiale ansvar å bidra til en løsning, sa Stjernen Tisløv til BankShift.

– Jeg skulle ønske at myndighetene var tydeligere på retningen de ønsker at næringslivet skal gå i og hvilken fart de ønsker at vi skal bevege oss i. Det hadde gjort omstillingen lettere for både næringslivet og finansinstitusjonene, sa Elgheim Sivertsen.

  • En DNB-kunde ble kastet ut av en rettssak der han nektet å tilbakebetale kreditt han hadde utestående hos banken. Bakgrunnen for rettssaken var at kunden hadde nektet å identifisere seg fordi han mente at hvitvaskingslovgivningen er basert på et ulovlig samarbeid mellom bankene, statsmakten og etterretningstjenesten for å kartlegge, registrere og kontrollere befolkningen digitalt. Det endte med at banken blokkerte kontoen hans. Som følge av dette nektet kunden å tilbakebetale kreditten sin og saken endte følgelig i retten.

Fungerende sikkerhetsdirektør i DNB, Torgeir von Essenforklarte til BankShift at banken har høyt fokus på både ivareta kundene og de ansatte.

  • En mann i 50-årene var truende og ufin mot en ansatt i DNB i Tønsberg, og kunden kom i håndgemeng med en vekter på stedet utenfor lokalet. Det endte med at politiet ble tilkalt. Da de kom til stedet ble kunden bortvist det fortalte banksjef, Terje Solvik, til BankShift
  • Lotteritilsynet påla norske banker å stoppe utbetalinger fra syv kontonumre knyttet til utenlandske spillselskaper. Det vil si at norske spillere kan gå glipp av både innskutte midler og premiepenger.
  • For tredje gang i år hentet Lunar  penger fra investorene sine. Like etter gikk en kunde i Lunar Bank fra Norge ut og sa at hun opprettet kundeforhold hos den danske nettbanken etter at banken markedsførte en brukskonto med 4 prosent innskuddsrente. Kort tid etter at kunden opprettet kundeforholdet, fikk hun beskjed om at renten settes ned til 0 prosent. Lunar svarte med at endringen er i samsvar med norsk lov.

– Vi har over tid lyktes godt innen sektoren, med erfaring fra sikring og drift av bransjeinfrastruktur, banker og andre finansinstitusjoner, sa salgsdirektør Dag Haaland i EMP Secure til BankShift.

  • Flekkefjord Sparebank har gjorde omrokeringer i ledelsen. Administrerende banksjef Heidi Nag Flikka forklarte til BankShift at det er flere grunner til at banken har gjort omrokeringen. Blant annet ønsker banken å satse på filialen i Lyngdal.
  • En av tre reagerte negativt på pride-reklamen til DNB, mens bare 14 prosent var positiv til den.
  • Eika forklarte at de har tatt inn ni sommervikarer som utviklere.

– De jobber med å utvikle digitalisert søknadsprosess for bedriftslån. Det har vi ønsket å gjøre en stund, men ikke hatt kapasitet til. Vi ser også på løsninger for nye kunder som etablerer enkeltpersonforetak, sa direktør for teknologi og utvikling i Eika, Anders Aas Bjerkestrand, til BankShift.

  • Aurskog Sparebank har opprettet en ny stilling som financial controller. Administrerende banksjef Evy Ann Hagenforklarte til BankShift at det er nødvendig for å håndtere alt banken skal rapportere.