KJERNEBANKSYSTEM

Fana og SDC inngår partnerskap

Fana Sparebank går fra Tietoevry og over til den danske kjernebanksystemleverandøren SDC.

Stig Valderhaug (Area Director hos SDC), Torben Finnemann (Adm.dir hos SDC), Lisbet K. Nærø (Adm.Direktør), Inge Ådland (Direktør Innovasjon og Teknologi).
Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding skriver Fana Sparebank at banken signerer en avtale om kjernebankleveranse med SDC, som gjør at Fana Sparebank både blir kunde og eier i SDC.

– SDC sin samvirkemodell harmonerer godt med sparebankstrukturen. Valget av leverandør understøtter vår strategi som en uavhengig aktør, og vi får være med å påvirke den videre utviklingen av kjernebankløsningen. Den moderne plattformen vil styrke vår posisjon som en nytenkende bank som tør å gå egne veier. Det er viktig for oss å kunne tilby kundene smarte og smidige løsninger, sier administrerende direktør Lisbet K. Nærø i Fana Sparebank.

Hun sier videre at man har vurdert de ulike alternativene, og at banken landet på at SDC er den strategisk riktige partneren for Fana Sparebank.

Det betyr at Tietoevry mister Fana Sparebank. I meldingen skriver banken likevel at Tietoevry Tech Services skal fortsette å drifte Fana Sparebank.

Første store signering etter at Eika forsvant

I 2020 ble det klart at SDC mistet sin største kunde i Norge da Eika Gruppen gikk til Tietoevry. Overgangen ble ferdig i 2023. Siden det har ikke SDC hatt store signeringer. Områdedirektør for salg, kundekontakt og delte tjenester i SDC, Stig Valderhaug, har tidligere sagt til BankShift at det skapte usikkerhet hos de andre norske kundene at Eika-gruppen forlot dem.

– Det første vi gjorde var å forsikre kundene vi fortsatt hadde i Norge om at vi satset på det norske markedet og skulle være til stede her. Siden da har vi gått fra å være en leverandør som norske banker syntes var interessant til en leverandør som bankene reelt vurderer. Vi er stolt av å ha snudd skuten på så kort tid, sa Valderhaug.

SDC hadde et knippe kunder igjen etter at Eika-bankene forlot dem. Storebrand Bank er den største enkeltkunden til SDC i Norge med et brutto utlån på 76,7 milliarder kroner ved utgangen av 2023. De ti bankene i Lokalbank-alliansen er også kunder hos SDC. Den største banken i alliansen er Askim og Spydeberg Sparebank som hadde et brutto utlån på 13,4 milliarder kroner ved utgangen av 2023. Næringsbanken er også kunde hos SDC med et brutto utlån på 3,5 milliarder kroner ved utgangen av fjordåret.

Dermed er Fana Sparebank en stor signering for SDC i Norge. Ved utgangen av 2023 hadde banken et brutto utlån på 25,9 milliarder kroner.

Milepæl for nordiske vekstambisjoner

I pressemeldingen om avtalen mellom partene skriver SDC at selskapet har en nordisk vekststrategi, primært rettet mot det norske markedet, der SDC i dag samarbeider med totalt 21 banker.

– Det er ingen tvil om at dette er en stor dag for SDC, og vi er utrolig glade for å ønske Fana Sparebank velkommen i SDC-fellesskapet. Dette partnerskapet befester SDC sin posisjon på det norske marked som en sterk og innovativ leverandør med konkurransedyktige produkter og priser, sier administrerende direktør Torben Finnemann i SDC.

Partene skriver at forberedelsene er godt i gang, og i forbindelse med avtalen, vil SDC gjøre betydelige investeringer i sine løsninger.

Konflikt på alle fronter

Når Fana Sparebank går til SDC, forlater de Tietoevry. Partneren de forlater har konflikter gående med alle sine største kunder. På slutten av 2023 møttes Tietoevry og Sparebank 1 i retten. Kjernebankleverandøren ville endre på avtalen mellom dem og Sparebank 1-bankene, men det satt Oslo tingrett ned foten for. Dommen er anket og konflikten er uløst.

Du kan lese en mer detaljert sammenfatning av rettssaken og dommen her.

I rettssaken kom det frem hvor mye Sparebank 1 betalte for hver kunde. Det fikk konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, til å reagere. Han har sagt at Sparebanken Vest ikke vil akseptere vilkårene fra Tietoevry over tid og at prisforskjellene gir dem opplevelsen av at Tietoevry utnytter sin tilnærmede monopolsituasjon

Administrerende direktør i Tietoevry Banking, Klaus Andersen, svarte at han var uenig i Kjerpeseths tilnærming og mente at avtalen Sparebanken Vest har er konkurransedyktig slik som den er. 

Sparebank Vest har vært med å formalisere Frende-samarbeidet og etablert Frendegruppen. Gruppen har et uttalt mål om finne et felles kjernebanksystem. Det skjer mest sannsynlig i slutten av 2025.

Nylig kom det også frem at en uenighet mellom Eika Gruppen og Tietoevry gjør at bankene i alliansen har fått utsatt en rabatt. Ingen parter har ønsket å kommentere den uløste konflikten.

Tietoevry  inngikk nylig en femårs avtale med Sparebanken Møre.