ETTERLEVELSE
Får gebyr på 9,5 millioner kroner for brudd på hvitvaskingsregler: – Nå har vi kontroll
Banken aksepterer gebyret de ilegges av Finanstilsynet. – Vi opplever å ha tillit, sier banksjefen.
Askim & Spydeberg Sparebank ilegges et
overtredelsesgebyr på 9,5 millioner kroner fra Finanstilsynet for manglende
etterlevelse av hvitvaskingsloven og tilhørende forskrifter. Det skjer etter et tilsyn i banken gjennomført i juni 2022 .
Banken beklager forholdene og aksepterer gebyret, går det frem av en pressemelding.
– Vi erkjenner at vi ikke hadde tilstrekkelige rutiner og etterlevelse på et viktig område på tidspunktet da tilsynet ble gjennomført, sier Emil Inversini, administrerende banksjef i Askim & Spydeberg Sparebank.
Boten kommer på halen av flere oppslag om brudd på bankens retningslinjer de seneste årene, som blant annet førte til at hele styret og ledelsen ble skiftet ut i fjor.
Tilliten i spill
– Vi var spente da denne omdømmesaken traff oss, om vi ville miste tilliten blant innskuddskundene. Det skjedde ikke i det hele tatt. Innskuddskundene har vært lojale, og det samme har investorene, sier Inversini til Bankshift.
Han tiltrådte stillingen 15. september i fjor.
Ifølge Inversini har banken betalt merpris for finansiering etter at saken som førte til storopprydning traff media.
– Men fra høsten 2023 er vi tilbake til nivået vi hadde før omdømmesaken, noe vi er meget tilfredse med. Bankene klassifiseres i grupper og ASBank gikk fra en «bank 5» til «bank 7», forteller han.
– Hvordan skal dere klare å gjenreise tilliten?
– Vi har hatt mange presentasjoner for ulike investorer, både store profesjonelle og lokale. Tidligere i prosessen var det vanskelig å ha tillit til oss, det må vi innrømme. Men da vi begynte å levere gode resultater i 2022 og utover i 2023, ble det enklere og vi opplever å ha tillit.
– Lært av våre feil
Den endelige rapporten til Finanstilsynet legges frem i ettermiddag, halvannet år etter det stedlige tilsynet der Askim & Spydeberg Sparebanks etterlevelse av hvitvaskingsloven og tilhørende forskrifter ble gjennomgått.
Tilsynet konkluderer med mangelfull etterlevelse og rutiner på flere områder. Særlig hvitvaskingsområdet har ikke fått tilstrekkelig prioritet, noe som ifølge banken skyldes «kapasitetsutfordringer».
Enkelte av forholdene var knyttet til bankens bytte av bank-allianse, som på den tiden pågikk.
Banken oppgir at den i etterkant av tilsynet utarbeidet en handlingsplan for å sikre bedre rutiner og etterlevelse. Flesteparten av disse tiltakene skal nå være fullført. Blant annet hevder banken å ha styrket sin virksomhetsstyring, AML, samt kreditt og etterlevelse, gjennom en «betydelig økning i antall ansatte».
Staben i banken var 50 da tilsynet ble avholdt, mens den i dag teller 60. Det er i hovedsak folk som jobber med virksomhetsstyring, samt noen på kundesiden, som er ansatt.
– Vi var for få ansatte til å ha kontroll slik situasjonen var. Nå har vi kontroll, sier Inversini.
– Vi har lært av våre feil og innført robuste tiltak for å forhindre at lignende feil skjer igjen. Hele banken er involvert i det kontinuerlige arbeidet med å etterleve regelverket. Nå ser vi fremover.
Byttet ut ledelsen
Siden tilsynet ble gjennomført, har banken gjort flere endringer i ledelsen og styret. Endringene innebærer blant annet nytt styre, administrerende banksjef og viseadministrerende banksjef. Banken har også ansatt ny leder for «risk og compliance», og ny leder for anti-hvitvask og kredittkontroll.
– Banken var i en ekstraordinær situasjon i 2022, med mange endringer og ekstremt pressede ressurser. Det er ingen unnskyldning for manglende etterlevelse. Nå har vi gjennomført viktige tiltak som opprettholder og styrker tilliten til banken. Dette er et kontinuerlig arbeid som skal fortsette å være av høy prioritet for bankens styre, ledelse og medarbeidere, sier Øyvind Hurlen, styreleder i Askim & Spydeberg Sparebank.
Det er ikke første gang sparebanken har fått påpakning fra Finanstilsynet. I februar 2022 måtte daværende administrerende direktør Rune Hvidsten fratre etter at det ble avdekket gjentatte brudd på bankens retningslinjer, noe Finansavisen omtalte gjennom flere artikler. Avskjedigelsen kom imidlertid alt for sent, mente tilsynet, som fremsatte sterk kritikk av det daværende styret, som ble ledet av Per Morten Ødegaard.
Nåværende styreleder Øyvind Hurlen tiltrådte 29. mars 2022. Da ble også et helt nytt styre satt sammen. I den forbindelse ble BDO Advokater også engasjert for å lage en granskningsrapport, noe banken brukte over ni millioner kroner på.
Administrerende direktør Inversini tiltrådte som banksjef 15. september 2022. Han kom fra jobben som salgsdirektør i Landkreditt Bank, hvor han var en del av konsernledelsen. Om ansettelsen sa styreleder Hurlen følgende, i en pressemelding:
– Med Emil får vi en banksjef med rik erfaring fra tre av bankens viktigste kundeområder; privatkunder, næringslivskunder og landbruk, som er satsningsområder banken ønsker å ta større markedsandeler. Styret har også vektlagt hans sterke kompetanse med endringsprosesser, strategiarbeid og ledelse, samt kreditt, internkontroll og anti-hvitvask.