BÆREKRAFT

Får topp karakter fra Moody’s på grønt rammeverk

Fana Sparebank strammer inn hvilke boliglån som regnes som bærekraftig.

Finansdirektør, Kim Fordyce Lingjærde og Bærekraftsansvarlig, Jørgen Landsem i Fana Sparebank har ledet arbeidet med rammeverket.

Fana Sparebanks nye rammeverk for grønn finansiering setter en ny standard for hva som kvalifiserer som grønne boliger. Rammeverket representerer en betydelig innstramming sammenlignet med den konvensjonelle tilnærmingen, det skriver banken i en børsmelding

– Målsettingene våre som er beskrevet i rammeverket, understreker viktigheten av å motivere og støtte kundene våre i å gjennomføre utbedringstiltak for å redusere klimagassutslippene fra egen bolig. Her har banken en viktig rolle, uttaler bærekraftsansvarlig i Fana Sparebank,  Jørgen Landsem, i børsmeldingen.

Banken illustrerer innstrammingen ved at rundt 23 prosent av bankens boliglån ville kvalifisert som grønne dersom banken hadde brukt byggestandarden TEK10. Det betyr i praksis alle boliger bygget etter 2012. Med det nye rammeverket vil kun 16 prosent av bankens boliglån kvalifisere, og de grønne lånene vil gjøres gjenstand for kontinuerlig vurdering og forbedring, i motsetning til en byggeårsreferanse som utvider utvalget uten at det representerer en forbedring i porteføljens klimagassutslipp.

Tommel opp fra Moody’s

Ifølge børsmeldingen har rammeverket blitt gitt toppkarakteren, Excellent, av Moody’s Investor Services.

– Vi er svært godt fornøyd med å igjen ha tatt nye steg for grønne rammeverk i Norge. Det er også gledelig at Moody’s gir full uttelling, uttaler finansdirektør i banken, Kim F. Lingjærde i børsmeldingen.

Moody’s fremhever rammeverkets håndtering av boliglånsporteføljen. De peker på at kriteriene Fana Sparebank legger til grunn er de strammeste tilgjengelige for banksektoren, og for en portefølje av eksisterende boliger.