INKASSO

Fikk lån av eier - med rente på 17,5 prosent

Et kriserammet Kredinor, som gikk med underskudd og der administrerende direktør gikk på dagen på tampen av 2023, betaler nå dyrt på et storlån hos en av sine eiere.

Midlertidig administrerende direktør Rolf Eek-Johansen i Kredinor.
Publisert Sist oppdatert

Ting har ikke gått nøyaktig etter planen for Kredinor. På tampen av fjoråret ble det klart at styret i inkassoselskapet ba daværende administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen om å gå av på dagen, noe Nysteen godtok.

– Styret vil at Kredinor fortsetter og styrker sin posisjon som markedsledende innen gjeldsbetjening. Vi har som mål å sikre fortsatt vekst for selskapet innenfor kjernevirksomheten, som er inkasso. Samtidig vil styret foreta en evaluering av øvrige inntektssegmenter. Når Kredinor nå gjør disse endringene mener styret at det er riktig å finne en ny leder til å ta Kredinor videre, sa styreleder Sverre Gjessing da.

Kort tid etter ble det klart at Sparebank 1 Gruppen tok en avskrivning på 769 millioner kroner på Kredinor i sitt årsresultat, som resulterte i at Sparebank 1 Gruppen fikk et svakt resultat i 2023.

skriver DN at Kredinor, som tok et kriselån av Sparebank 1 Gruppen, betaler hele 17,5 prosent rente på lånet. Lånet er et pik-lån (payment in kind) som innebærer at lånet, sammen med akkumulerte renter på lånet, skal betales ved utløp av låneavtalen. Lånet, inkludert renter kan konverteres i aksjer ved utgangen av oktober, som blir sannsynlig utløpsdato.

Administrerende direktør Sigurd Aune i Sparebank 1-gruppen skriver i en epost til DN at lånebetingelsene er på armlengdes avstand og priset på nivå med sammenlignbare instrumenter. Han legger til at eierandelen etter at lånet er konvertert til aksjer vil avhenge av konverteringskursen, som igjen vil være gjenstand for forhandling med den andre eieren, Kredinorstiftelsen.

Sparebank 1 Gruppen og Kredinorstiftelsen eier i dag 50 prosent hver av Kredinor.