FINANSIERING

Finance Innovation får fortsatte klyngestøtte

Innovasjon Norge tildeler midler for tre nye år, men hvor stor tildelingen blir er ikke avklart.

F.v. Bent Gjendem, daglig leder FI, statssekretær i Næringsdepartementet Vegard Grøslie Wennesland (Ap), og Rea Parashar FI.
Publisert Sist oppdatert

Avtroppende leder i Finance Innovation, Bent Gjendem, pustet lettet ut da han fikk forhåndsbeskjeden fra Innovasjon Norge at  fintech-klyngen var sikret midler for perioden 2025-27.

– Jeg superglad for for å vi fikk dette til. Teamet og styret har jobbet hardt med denne søknaden og har virkelig stått på for å få dette til, sier Gjendem til BankShift.

– Det passer som hånd i hanske for oss. Generell klyngestøtte kan man få i maksimalt ti år i henhold til EU-regelverket, så etter 2027 hadde den støtten uansett vært over.

Beslutningen gjør at Gjendem, som er på vei over til ny jobb som administrerende direktør i nye Heder Bank, ikke trenger å overlate en klynge i krise til sin etterfølger.

2024 har ellers vært et å preget av usikkerhet for klyngen. Ved nyttår mistet Finance Innovation det årlige tilskuddet på fem millioner kroner fra Innovasjon Norge. Da var de første fem årenes tildeling over. Noen mulighet til å søke nye midler fantes ikke på det tidspunktet.

Årsaken var at Næringsdepartementet har jobbet med en revisjon av hele klyngeprogrammet på grunn av endringer i EU. Den ble påbegynt høsten 2022, men ble ikke klar før ut på vårparten i år slik at søknadsfristen for nye midler ble satt til 21. juni.

Dette rammet ikke bare Finance Innovation,  men flere av de drøyt 20 klyngene i samarbeidsprogrammet Norwegian Innovation Clusters (NIC).

Revisjonen av programmet Norwegian Innovation Clusters innebærer at de tidligere modulene, Arena, Arena Pro, NCE (Norwegian Center of Excellence) og GCE (Global Center of Excellence) utgår og blir erstattet av tre nye programmer, NIC Connect, NIC Explore og NIC Impact.

Finance Innovation søkte om og fikk finansiering fra NIC Impact.

– Hvor mye penger vil dere få i den nye tildelingen?

– Man har gjort helt om på tildelingen av penger. Jeg vet at vi er sikret 2,5 millioner kroner i årlig generell støtte. Så kan vi få like mye i andre tildelinger. Slik jeg forstår det kan det ta litt tid før vi helt vet hvor mye det blir. Men jeg har godt håp om at vi tilfredsstiller kravene, slik at vi ender med å få like mye penger som tidligere, sier Gjendem.