KUNSTIG INTELLIGENS

Finansforbundet vil ha kunstig intelligens inn i hovedavtalen

Kunstig intelligens (KI) kan få diskriminerende utslag, mener Finansforbundet, som nå ønsker å få KI inn i hovedavtalen med Finans Norge.

Finansforbundets forbundsleder Vigdis Mathisen og Finans Norges forhandlingsdirektør Thomas Keiserud markerer oppstarten av hovedavtaleforhandlingene.
Publisert Sist oppdatert

Finansforbundet vil regulere bruken av kunstig intelligens (KI) i hovedavtalen med Finans Norge, skriver Finansfokus. Forhandlingene starter i dag og skal ende med en hovedavtale mellom Finans Norge og Finansforbundet for perioden 2024-2027.  

Leder arbeidsliv og advokat i Finansforbundet, Pål Behrens, mener at innføringen av KI må reguleres på en slik måte at både arbeidsgivere og arbeidstakere har oversikt og kontroll på de KI-systemene som innføres.

– Vi har sett eksempler fra andre næringer utenfor finansnæringen at bruken av KI og algoritmestyrt rekruttering kan få diskriminerende utslag. Derfor er det viktig å få regulert dette på en slik måte at det alltid er mennesker og ikke maskiner som står for gjennomføringen av slike prosesser, uttaler Behrens til Finansfokus.

Dersom Finans Norge og Finansforbundet lykkes, vil partene ifølge Finansfokus ligge langt foran lovgiverne både i Norge og EU. Målet er å få på plass de nødvendige reguleringene av KI i hovedavtalen senest i løpet av første halvår.

Vil diskutere reglene rundt konflikt 

Finans Norge påpeker på sine hjemmesider at  partene har i god tid i forveien utvekslet forhandlingskrav, og bekrefter at  Finansforbundet har signalisert at bruken av kunstig intelligens og regulering av denne vil være et viktig tema for dem.  

– I disse forhandlingene er det viktigste temaet for oss å se nærmere på hvordan vi kan få en mer hensiktsmessig og formålstjenlig involvering av tillitsvalgte i lokale prosesser. I tillegg blir det viktig å diskutere reglene rundt arbeid under konflikt, Finans Norges forhandlingsdirektør Thomas Keiserud i innlegget.

Partene har satt av to forhandlingsdager.