TILSYN

Finanstilsynet gir Trøndelag Sparebank kritikk for høy risiko: – Vi har hatt kontroll på veksten

I en tilsynsrapport skriver Finanstilsynet at Trøndelag Sparebank ikke har fulgt regelverket for tapsavsetninger nøye nok, gjennom en periode der banken har hatt ekstrem vekst i utlånsporteføljene.

Administrerende banksjef Tor Espnes i Trøndelag Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet gjennomførte tilsyn hos Trøndelag Sparebank i oktober i fjor og observerte en «betydelig økning i misligholdte bedriftsmarkedslån, med en andel som er høyere enn sammenlignbare banker», skriver tilsynet i rapporten.

I tillegg mener Finanstilsynet at tapsavsetningsgraden i engasjementer med forhøyet kredittrisiko og i kredittforringede engasjementer er lave og vesentlig under nivået i sammenlignbare banker. 

«Gjennomgangen av enkeltengasjementer viser svak etterlevelse av tapsregelverket, med blant annet mangelfull merking av betalingslettelser og mislighold. Finanstilsynet mener tapsavsetningene ikke er tilstrekkelige, og at det er risiko for vesentlig økte utlånstap, også som følge av bankens utlånsvekst og forhold knyttet til styring og kontroll av bankens kredittrisiko».

Var et riktig bilde

– Vi tar rapporten til etterretning og mener tilsynsrapporten ga et riktig bilde av banken på daværende tidspunkt, men så har det rent en del vann i elva siden. Vi har gjort mange tiltak på det tilsynet påpeker og fortsetter å jobbe med det, sier administrerende banksjef Tor Espnes i Trøndelag Sparebank til BankShift.

– Så er det viktig å påpeke at det er snakk om tapsavsetninger, ikke direkte tap. Det er en diskusjon som pågår hele tiden, og i tredje og fjerde kvartal har vi tatt betydelige tapsavsetninger, legger Espnes til.

Høy utlånsvekst

Risikoen i porteføljen til Trøndelag Sparebank kommer på bakgrunn av at banken det siste året har hatt god utlånsvekst, høyere enn markedsveksten. Banken har samtidig hatt lavere lønnsomhet og et høyere kostnadsnivå enn sammenlignbare banker, påpeker Finanstilsynet, også i årene før fusjonen med Åfjord Sparebank i 2023. Tilsynet viser til en mislighetsportefølje som lå på 9 prosent ved utgangen av 2024, og en høy andel høyrisikoportefølje på bedriftsmarkedsområdet på 25 prosent.

Den årlige utlånsveksten til Trøndelag Sparebank, per andre kvartal 2024, var på 12,5 prosent, og 10,2 prosent året før. Veksten innen bedriftsmarkedet var på hele 22,7 prosent, mot 13,5 prosent året før. Fra og med andre kvartal 2023 til og med andre kvartal 2024 økte BM-porteføljen til Trøndelag Sparebank med 30 prosent, som gjorde at bedriftsengasjementer utgjorde 32 prosent av totale utlån på bankens balanse per andre kvartal 2024.

Misligholdte lån økte til 3,4 prosent ved utgangen av andre kvartal, mens andelen i sammenlignbare banker var på 1,8 prosent, skriver Finanstilsynet, og påpeker at det er primært i bedriftsmarkedet økningen har kommet, der porteføljen så et mislighold på 9,9 prosent. Tilsynet skriver at bankens utlånsportefølje på bedriftsmarkedet har «betydelig risiko».

Ønsker vekst

– Det er ikke noe dramatikk i denne rapporten. Vi har hatt kontroll på veksten i banken hele tiden, og har ønsket vekst. Man må huske på at vi er i et marked som er veldig differensiert i forhold til type næring, og det har vi vært opptatt av å dele med tilsynet også, sier Espnes.

Banksjefen ser på situasjonen til Trøndelag Sparebank og mener banken er kjempeheldig som sitter i en posisjon der man kan være med på veksten som skjer i lokalsamfunnet.

– Vi sitter i en posisjon nå som er fantastisk. Det er tilflytting og investeringsvilje i området vårt, og da må vi være med, sier han.

I første halvdel av 2025 gjør også Trøndelag Sparebank flere ting for å få bedre kontroll, selv om Espnes påpeker at han ikke mener rapporten fra tilsynet påpeker mangel på kontroll og styring. Tilsynet er likevel innom kapasiteten til banken, når det kommer til etterlevelse av tapsregelverket.

– Det er jo krevende å være en mindre bank, men jeg føler ikke vi får kritikk på styring og kontroll. Vi har også gjort tiltak, da spesielt på antihvitvask, der vi har ansatt en person som begynner 1. mai. Vi styrker oss også i både andre- og tredjelinje, har inngått avtale om internrevisjon og gjør flere tiltak, så jeg føler både banken og styret har god kontroll, sier Espnes.

– Så er det jo klart, det er aldri gøy å få kritikk, men vi blir bedre av slike rapporter, sier Espnes.

Trøndelag Sparebank 2024:

Et knippe nøkkeltall fra Trøndelag Sparebank sin delårsrapport for Q4 2024. Tall i parantes for 2023.

Egenkapitalavkastning: 6,36% (8,33%)

Resultat etter skatt: 68,8 mill. kr. (71,4 mill. kr.)

Netto rente- og kredittprovisjonsinntekter: 207,6 mill. kr. (173,4 mill. kr.)

Tap: 23 mill. kr. (6 mill. kr.)

Utlånsvekst siste 12 mnd.: 10,89% (13,90%)

Brutto utlån: 9,2 mrd. kr. (8,3 mrd. kr.)

Ren kjernekapitaldekning: 17,34% (17,14%)