REGULERING

Finanstilsynet krever hyppigere kontakt med Romerike Sparebank

Finanstilsynet plasserer Romerike Sparebank i en gruppe de allerede trodde de tilhørte.

Administrerende banksjef i Romerike Sparebank, Siri Berggreen.
Publisert

I en fersk tilsynsrapport, hvor Finanstilsynet lekket en rekke taushetsbelagte opplysninger, konkluderes det med at Romerike Sparebank innplasseres på nivå tre av fire, i oversikten som avgjør hyppigheten og omfanget av gjennomgangen av foretakenes risiko- og kapitalbehovsvurdering (SREP).

Det er mindre og mellomstore foretak hvor det er behov for «hyppigere kontakt med foretakets styre» som plasseres i denne gruppen.

Årsaken til denne kategoriseringen, er Finanstilsynets vurdering om at låneporteføljen til Romerike Sparebank har en høy konsentrasjonsrisiko innenfor eiendom, både i og utenfor bankens kjerneområde. 

Samtidig har banken en betydelig andel lån med høy risiko i bedriftsmarkedsporteføljen, ifølge tilsynet, som mener at risikoen ser ut til å være tiltakende.

Tilsynet mener også at det er svakheter knyttet til bankens kredittvurderinger, at bankens etterlevelse av retningslinjene for beregning av individuelle tapsavsetninger fremstår som mangelfulle, at tapsavsetningene i bedriftsmarkedsporteføljen fremstår som lave i forhold til andre banker.

Administrerende bankdirektør Siri Berggreen i Romerrike Sparebank tar plasseringen i tredje pulje med fatning. 

– Vi stiller oss uforstående til at Finanstilsynet omtaler dette i rapporten som et eget poeng, da vi i tråd med SREP Rundskriv 3/2022 allerede oppfattet at banken hører til i SREP-gruppe 3, skriver hun i en epost til BankShift.

– Hvordan vil det påvirke driften deres?

– Vi har som nevnt oppfattet at vi er i gruppe 3, så det påvirker ikke driften i banken.