MAKROMODELLER
Finanstilsynet kritiserer Eika-modell: «Vil vurdere hvilke føringer dette bør gi»
Romerike Sparebank refses for manglende justering av makromodeller – som er levert av bankalliansen Eika.

Nylig fikk Romerike Sparebank kritikk av Finanstilsynet, for å holde seg med en låneportefølje med for høy konsentrasjon i eiendom. Konsekvensen er at tilsynet krever hyppigere kontakt med banken.
Kritikken går blant annet på at banken ikke hadde endret makrofaktorene i sine modeller i løpet av første halvår 2023.
Banken viser i sitt svar til at de bruker Eika-alliansens makroøkonomiske modeller for både person- og bedriftsmarked. I en opplysning som er forsøkt unntatt offentligheten, men som BankShift har sett, går det frem at Eika oppdaterte sine modeller først i fjerde kvartal.
Informasjonsdirektør Sigurd Ulven i EIka, forteller at deres modellverk utarbeides og oppdateres i et samspill mellom fagmiljøene i Eika og eierbankene, representert gjennom en modellkomité hvor seks av eierbankene deltar.
– Vår makromodell er basert på prognoser fra SSB som oppdateres kvartalsvis, og frekvensen på oppdatering av vår modell diskuteres jevnlig. For den aktuelle perioden det her er snakk om, var det ikke store endringer i variablene i SSBs prognoser som brukes til å predikere mislighold. Det var heller ikke entydig at SSB sine prognoser var mer negative i Q1 og Q2 2023, enn i Q4 2022, skriver han i en epost til BankShift.
Det er flere av Eikas banker som benytter den kritiserte modellen, men ifølge Ulven er de ikke kjent med at dette har vært tema i andre tilsyn.
– At Finanstilsynet her kommer til en annen konklusjon enn oss på de vurderingene som har vært gjort, tar vi til etterretning. Vi vil sammen med modellkomiteen vurdere hvilke føringer dette bør gi for det videre arbeidet, skriver Ulven.
Han legger for øvrig til at Eika alltid leser Finanstilsynets rapporter etter tilsyn «med stor interesse», og vurderer relevans og konsekvenser for deres arbeid.